Гърция премина ключов етап

Въпросът какво облекчение на дълга ще получи Гърция

Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция и Марио Сентено, министър на финансите на Португалия и президент на еврогрупата на срещата в Брюксел на 22 януари 2018. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция и Марио Сентено, министър на финансите на Португалия и президент на еврогрупата на срещата в Брюксел на 22 януари 2018. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Кредиторите на Гърция започнаха да обсъждат по-добри условия за изплащане на дълга на страната, съобщи Bloomberg.

Финансовите министри се договориха да отпуснат новия транш за Гърция в размер на 6,7 млрд евро от февруари.

Все още остават някои от условията, които трябва да бъдат изпълнени и министрите от еврогрупата поискаха Гърция да завърши реформите „спешно”.

„Постигнахме политическо споразумение по третия преглед на програмата от Европейския механизъм за стабилност”, каза министърът на финансите на Португалия Марио Сентеро, който председателства еврогрупата.

„Това отразява огромните усилия и прекрасното сътрудничество между гръцкото правителство и институциите”.

В общо изявление министрите потвърдиха старта на техническите работи по т.нар. механизъм за корекция на ръста в рамките на мерките за средносрочно облекчение на дълга, които трябва да се приложат в края на програмата за финансова помощ ако се счете за нужно.

Чуйте коментара на Дана Рейзниеце-Озола, министър на финансите на Латвия.

Въпросът какво облекчение на дълга ще получи Гърция е тясно свързано с уговорката, която има с кредиторите си по отношение на контрола след края на пограмата.

Анализ на устойчивостта на дълга на Гърция, направен от ЕК преди заседанието на 19 януари 2018 на еврогрупата, с който Bloomberg разполага предвижда по-лош сценарий за дълга на страната, отколкото се очакваше преди няколко месеца. Според основния сценарий на комисията съотношението на дълг към БВП на Гърция се очаква да стигне 181,1% през 2017, 165% през 2020, 127,2% през 2030 и 96,4% през 2060, прогнози, които са по-високи от това, което бе предвидено в края на последния преглед през юни.

Последни новини
Още от Анализи