Целта на Макрон в Китай

Каролин Конан, Bloomberg News

 

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Сиан широк съюз между Франция, Европа и Китай, особено по въпросите на климата и проекта за новия Път на коприната, съобщава АФП. „Съдбите ни са свързани”, каза Макрон по време на едночасовата си реч в старата китайска столица.

„Бъдещето има нужда от Франция, от Европа и от Китай. Ние сме паметта на света. На нас се пада да бъдем и бъдещето му”, каза френският президент, цитиран от АФП.

Еманюел Макрон започна на 8 януари 2017 първото си посещение в Азия след избирането си на президентския пост. Тридневната визита ще бъде тест за способността му едновременно да ухажва Си и да го заплаши, че може да му вгорчи живота, като намали износа на Китай за Европа, съобщава Bloomberg.

„Новите пътища не са еднопосочни”, каза Макрон. Като изрази подкрепа за усилията на Си да лансира новия проект Един пояс, един път.

Еманюел Макрон е начело на голяма бизнес делегация, включваща ръководители на Airbus. Европейският аерокосмически гигант преговаря голяма поръчка на самолети от Китай, ориентирана около А330 и А350.

 

Последни новини
Още от Анализи