Факторите на пазара на петрол през 2018

Бен Шарпълс, Bloomberg News

ОПЕК и шистовият петрол ще бъдат и темите на 2018, според Бен Шарпълс от Bloomberg News.

"Целта е да се намалят инвентарите в света до средното ниво за 5г."

 

Русия изпреварва Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай, показват данни на FGE, цитирани от Bloomberg.

След като втората по сила икономика в света, Китай, продължава да купува все повече горива, доставките от Приморск, в Балтийско море ще бъдат намалени, съобщава FGE. Това ще повиши цената на доставките за Европа. Русия вероятно ще увеличи износа с 200000 барела дневно през 2018.

След като пренасищането предизвика най-големия спад на цените за цяло поколение, а Русия изгладня за петролни приходи, Москва се опитва да увеличи пазарния си дял в най-големия вносител в света.

Вносът на руски петрол в Китай. Графика: Bloomberg Terminal.

Сега Русия изпревари Саудитска Арабия и стана най-големия доставчик на Китай, въпреки усилията на двете страни-производителки за намаляване на глобалното свръхпредлагане чрез намаляване на производството.

„Русия започва незабавно да пренасочва износа от Европа за Китай”, написа FGE в бележка от 29 декември 2017.

 „Докато виждаме как износът на суров петрол от Русия през 2018 за година няма промяна, това е оптимистична новина за петрола от Урал”.

Това увеличение на доставките към Китай се очаква да намали износа от Приморск през януари и февруари и да намали потоците през тръбопроводите към Източна Европа през март, съобщава FGE.

Доставките от Новорусийск на Черно море се очаква да останат без промяна, с възможно повишение, се съобщава в бележката на анализатора.

Последни новини
Още от Анализи