Deutsche Bank: Не икономиката реши вота в Германия

Щефан Шнайдер, гл. икономист, Deutsche Bank

Избирател пуска вота си на парламентарните избори в Германия на 24 септември 2017. Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Избирател пуска вота си на парламентарните избори в Германия на 24 септември 2017. Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният икономист на Deutsche Bank, Щефан Шнайдер коментира изхода от изборите в Германия на 24 септември 2017, очакванията за икономиката и какъв е рискът от преговорите за Brexit за германската индустрия. Интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани в предаването "Bloomberg Daybreak: Europe".

"В последните 2г. напливът на имигранти бе огромен, сега намалява. Но все пак това е актуален проблем и предизвика раздразнението на партньорите в широката коалиция", каза Шнайдер.

Германските облигации поскъпнаха, след като стана ясно, че Ангела Меркел е изправена пред тежки преговори за формиране на коалиция с партия, противопоставяща се на по-голяма интеграция в Европейския съюз, съобщи Bloomberg.

Доходността по 10-годишните бундове падна на седмично дъно, а тази на испанските книжа се понижи от най-високото си ниво от юли след като коалиционният партньор на христиандемократите, социалдемократическата партия изключи участие в ново споразумение след победата на Меркел за четвърти мандат.

Меркел ще трябва да преговаря със Свободните демократи и Зелената партия, с които е на различни позиции по теми като европейските реформи. Преговорите могат да продължат с месеци.

„Пазарната реакция при бундовете и разширението на периферните спредове е нормална при германския изборен резултат”, каза Антоан Буве, стратег в Mizuho International Plc. в мейл, цитиран от Bloomberg.

„Перспективата от продължаваща несигурност определено не помага. По-конкретно позиционирането на FDP срещу европейската интеграция буди тревога за периферните спредове”.

Последни новини
Още от Анализи