Защо САЩ бърза с НАФТА

Фермери протестират срещу договора за свободна търговия НАФТА на годишнината от рождението на Емилио Запата. Мексико сити, Мексико. 7 август 2017. Photographer: Jonathan Levinson/Bloomberg Фермери протестират срещу договора за свободна търговия НАФТА на годишнината от рождението на Емилио Запата. Мексико сити, Мексико. 7 август 2017. Photographer: Jonathan Levinson/Bloomberg

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо подготвя първото си посещение в Мексико през октомври във връзка с преговорите по търговското споразумение НАФТА, съобщи Bloomberg, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса.

Канада и Мексико смятат да защитават позициите, които имат в споразумението и да ги разширят и за новите индустрии като запазят безмитната търговия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви НАФТА за най-лошия договор, който според него е довел до загуба на милиони работни места в американското производство и обеща да го ревизира или да излезе от него.

Трюдо направи приоритет на външната си политика подобряването на отношенията с Мексико, след като неговият предшественик, Стивън Харпър въведе визи за мексиканците, за да ограничи прилива на имигранти.

Чуйте коментара на Карлос Гутереш, бивш министър на търговията на САЩ, в момента съпредседател на Albright Stonebridge за преговорите по НАФТА/NAFTA и защо САЩ иска да ги приключи бързо.

 

Последни новини
Още от Анализи