Какво следва за Открито небе при Brexit

Кени Джейкъбс, главен директор Маркетинг, Ryanair

Самолет се готви за кацане на летище Хийтроу в Лондон, Великобритания. 18 октомври 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Самолет се готви за кацане на летище Хийтроу в Лондон, Великобритания. 18 октомври 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бизнесът подновява изискванията си към британското правителство да има предвид интереса им от началото на преговорите на Великобритания за излизане от ЕС, съобщи Bloomberg.

Полетите между Великобритания и ЕС ще изискват нов договор, ако се прекрати настоящото споразумение Открито небе. Британските авиокомпании, които летят между различни страни от ЕС също ще имат нужда от оперативен лиценз, базиран в една от страните в общността.

Собственикът на British Airways IAG SA вече има няколко лиценза чрез клоновете си на континента, но базираният в Лутън easyJet смята да регистрира европейска компания, за да получи АОС.

Като европейски превозвач, базираният в Дъблин Ryanair Holdings Plc също ще се нуждае от лиценз, за да изпълнява полетите си в Обединеното кралство.

Достъпът на Великобритания до споразумението Открито небе със САЩ, основа на успеха на BA и Virgin Atlantic също може да се нуждае от предоговаряне, след като сделката е сключена от ЕС.

Възможностите за поглъщане също може да бъдат ограничени, след като в ЕС има ограничение за 49% таван на инвестициите в авиокомпания от акционер извън общността.

Чуйте коментара за Открито небе на Кени Джейкъбс, главен директор Маркетинг, Ryanair.

Чуйте и мнението на Тони Фернандес, гл. изпълнителен директор на AirAsia Group за Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи