Графикът на преговорите и паундът след 29 март

Първи коментари на Дейвид Кол, ръководител валутни анализи в Julius Baer Group и Мат Милър, Bloomberg

Пролетни цветя пред Биг Бен. 16 март 2017. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Пролетни цветя пред Биг Бен. 16 март 2017. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания може да внесе документите за излизане от ЕС на 29 март, с което започват две години на сложни преговори, съобщи Bloomberg.

Шестата по големина икономика в света, Великобритания поставя на карта достъпа си до единния пазар и позицията на Лондон като водещ регионален финансов център в името на запазване на правото на собствени решения по имиграцията и законодателството.

Под въпрос е и 310-годишната история на съюза на Англия и Шотландия и потенциални трудности по въпроса за границата между Северна Ирландия – провинция на Обединеното кралство – и Ирландия.

Британският посланик в Брюксел, Тим Бароу информира президента на ЕС Доналд Туск за решението на Лондон.

Съобщението слага край на спекулациите за точната дата на започване на процедурата по излизане от общността.

С избора на 29 март, Тереза Мей дава възможност началото на отделянето на Великобритания да стане след тържествата по случай 60-годишнината от Римския договор през уикенда.

"Сигурно един от първите въпроси ще бъде за това, че Великобритания трябва да плати. Моля, платете си на излизане", каза Мат Милър от Bloomberg в коментар от Брюксел.

Чуйте коментара на Мат Милър.

 

За Дейвид Кол, ръководител валутни анализи в Julius Baer Group най-важна е реакцията на паричните потоци към Великобритания.

"Досега смятаме, че всички приказки за твърд и мек Brexit – по преговорите и стратегията на Великобритания са оценени в понижението на валутата. По-скоро очакваме неутрална реакция като краткосрочна прогноза и негативна в дългосрочен план", каза Кол.

Чуйте го във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи