Защо Expedia иска да ни прочете мислите

Репортаж на Bloomberg

Приложението на Expedia Inc. в менюто на Apple iPhone. 2013. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Приложението на Expedia Inc. в менюто на Apple iPhone. 2013. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Туристическата компания Expedia отвори лаборатория за изследвания на потребителските реакции в Лондон. Базираната в Белвю, Вашингтон компания се опитва да изпревари конкурентите от Booking до Ctrip, Airbnb и TripAdvisor, които все повече се развиват като сайтове за цялостни туристически услуги и резервации. Наред с Google, който доминира търсенията на ваканции и пътувания чрез дигиталния си асистент.

„Лабораторията ни позволява да разберем как хората реагират емоционално на нашия сайт”, каза Гери Морисън, старши вицепрезидент ритейл и бранд в Expedia, цитиран от Bloomberg.

Компанията има още две подобни лаборатории в Сингапур и Белвю.

Expedia, която включва и Hotels.com и Trivago планира да подобри разбирането си за нуждите и поведението на потребителите на платформата.

Лабораторията използва електромиография /ЕМГ/ и следене на погледа, за да регистрира мускулните и зрителни реакции. Това трябва да й помогне да разбере кое потребителят харесва, и кое – не.

Гледайте репортажа на Bloomberg, в който репортерът участва в експеримент.

 

Последни новини
Още от Анализи