Тръмп и Азия: да очакваме ли неочакваното

Марк Микелсън, председател на IMA Asia

Фермер обработва оризово поле в Япония. 1/8/2016. Photograph: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Фермер обработва оризово поле в Япония. 1/8/2016. Photograph: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

По време на кампанията си Доналд Тръмп осъди сегашните и бъдещи потенциални американски договори за свободна търговия и поиска мита за Китай, Мексико и други страни като обеща мерки срещу компании, които изнасят производството си.

В потвърждение на намеренията си атакува компании, които аутсорсват работни места от САЩ. Но след това избра посланик на САЩ в Китай, известен с дългогодишния си опит за насърчаване на двустранната търговия.

Само дни след избирането на Тръмп лидери от Австралия, Малайзия и други страни, които подкрепят TPP – договора за транстихоокеанско сътрудничество се насочиха към конкурентния договор, инициатива на Китай, RCEP – договор за регионално икономическо партньорство, за който Пекин работи от години. RCEP изключва САЩ и би дал на Китай много повече влияние в уреждането на регионалните правила и норми за търговия, пише Bloomberg.

Каква ще бъде съдбата на търговските споразумения на САЩ в Азия при новата администрация? Коментар от Хонконг на Марк Микелсън, председател на IMA Asia в интервю за Ришаад Саламат от Bloomberg на 12 януари 2017.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи