Проблемите на Deutsche Bank увеличиха главоболията на Драги

Облигации на стойност $2,2 трилиона остават извън обсега на ЕЦБ

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Проблемите, които Deutsche Bank има, усложняват работата и на гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Увеличението в търсенето на сравнително сигурни държавни ценни книжа остави около една трета от активите в индекса за ДЦК в еврозоната на Bloomberg (Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index) извън обхвата на програмата за изкупувания на активи на ЕЦБ. Ръстът в индекса и съответно спадът в доходностите означава, че вече дълг на стойност $2,2 трилиона носи дохоност под -0,4%. Това е и нивото на депозитната лихва на ЕЦБ, а тя няма право да изкупува дълг, който носи доходност под тази ставка. По този начин свободни за изкупуване от страна на ЕЦБ остават облигации с обем от $4,3 трилиона или 66% от общия обем на пазара:

Графика: Bloomberg TV Bulgaria по данни от Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index

Новината увеличава спекулациите, че на ЕЦБ ще ѝ се наложи да направи промени в правилата, по които изкупува ДЦК. Според текущата програма на ЕЦБ тя изкупува активи на стойност 80 млрд. евро месечно. Програмата ще продължи да е в сила поне до март 2017 с цел да се повишат растежът и инфлацията.

„Увеличи се напрежението върху ЕЦБ да промени правилата на изкупуванията, защото с понижаването на доходностите по този начин, повече облигации остават извън обсега“, каза Винсънт Шайньо, директор за глобалната лихвена и форекс стратегия в Societe Generale.
По думите на експерта големият въпрос е дали ЕЦБ ще се насочи към „избирателно изкупуване“ на облигации, които носят доходност под нивото на депозитната лихва.

И докато Драги и колегите му вече назначиха комисия, която да подобри прилагането на количествените улеснения, разпродажбата на облигации след решението на ЕЦБ от 8 септември понижи малко напрежението върху паричната институция, тъй като се понижи и обемът на облигациите извън нейния обсег.

Доходностите по 10-годишните германски ДЦК достигнаха ниво от 0,08%, което беше най-високата им стойност от решението за Brexit насам, преди да се понижат до -0,12% в края на търговската сесия в Лондон вчера, 30 септември.

Ако ЕЦБ въведе допълнителни стимули, залозите клонят натам, че със сигурност ще има удължаване на срока на програмата за изкупуване на активи. При положение, че това се случи обаче, почти сигурно и правилата около тези изкупувания трябва да бъдат променени, имайки предвид нивото на доходностите по облигациите в еврозоната в момента.

 

Последни новини
Още от Анализи