Петролната индустрия – от оцеляване към растеж

Сделките в сектора значително се повишават

Рафинерия на PEMEX в Санта Круз, Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Рафинерия на PEMEX в Санта Круз, Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Мултимилиардните петролни и газови сделки са обратно в играта. През юли са обявени транзакции за над 11 млрд. долара, след като възстановяването при суровия петрол повиши надеждите за стабилизиране на пазара, пише Bloomberg, цитирайки Wood Mackenzie.

Това е най-голямата месечна стойност за тази година и прави сумата за тримесечието от май 32 млрд. долара, което е три пъти повече в сравнение с предходното тримесечие. Сключването на сделки ще продължи да се засилва с оглед на това, че цените на петрола се стабилизират, посочват от консултантската фирма.

Exxon Mobil и Statoil ASA са сред купувачите, след като отскачането на петрола от 12-годишното дъно по-рано тази година засили доверието. Придобиванията ще позволят на компаниите да си гарантират бъдещ растеж, тъй като индустрията е свила разходите си с 1 трлн. долара, за да защити балансите си по време на труса.

„Силната волатилност при цените на петрола през първото тримесечие причини много несигурност”, каза Грег Ейткън, главен анализатор по сливания и придобивания в Wood Mackenzie. „Активността се повиши след като доверието се завърна и компаниите започнаха да търсят растеж вместо да се фокусират само върху оцеляването си”, допълни той.

Източник: Bloomberg Terminal

Exxon, най-големият производител на петрол по пазарна стойност, одобри придобиването на петролно-газовата компания InterOil за 3,6 млрд. долара. Производителят е и в напреднала фаза на преговорите си с Eni SpA за закупуването на дял от газов проект в Мозамбик.

Миналия месец Statoil, най-големият производител на петрол в Норвегия, реши да купи петролен блок в Бразилия от Petroleo Brasileiro за 2,5 млрд. долара, което е най-голямата такава сделка от 2011.

Сделките следват период на относително затишие, при който купувачите и продавачите не успяваха да се споразумеят за стойността на фона на спада при цените на петрола. Северна Америка, в която има много шистови производители, е отчела най-малко сделки през изминалата година от 2004 насам, показват данни на Bloomberg.

Купувачите споделят виждането, че ще има дефицит в предлагането на петрол и газ в края на десетилетието и затова купуват активи, смятат анализатори от Tudor Pickering Holt & Co. Вероятността броят на сделките да нарасне се подсилва и от факта, че петролните компании имат по-малко текущи проекти.

„Купувачите и продавачите са толкова далеч един от друг по отношение на ценовите очаквания”, заяви изпълнителният директор на  DNO ASA Бихан Мосавар Рахмани. „Много от купувачите все още се надяваха, че е възможно да видим цени от 100 долара за барел или поне 80, но това не се случи”. 

Последни новини
Още от Анализи