Виртуалната реалност - технологията на бъдещето

Поредната лекция от онлайн курса за студенти на Investor.bg

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Виртуалната реалност е технология на бъдещето, която бизнесът не бива да подминава с лека ръка, защото тя може да му предостави интересни възможности за развитие и ангажиране на потребителското внимание. Това беше основният извод от деветата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта на редактора "Технологии" Елена Кирилова.

Когато през 2014 Facebook придоби Oculus VR за 2 млрд. долара, мнозина сметнаха решението на основателя и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг за лудост. Две години по-късно равносметката е съвсем различна.

Виртуалната реалност е една от най-горещите теми в технологичния свят през последната година. И има защо. TrendForce твърди, че пазарът на хардуер и софтуер, свързан с виртуалната реалност, ще достигне 70 млрд. долара до 2020.

Макар до момента от възможностите на виртуалната и разширената реалност да са се възползвали преди всичко компаниите, които се занимават с разработката на игри, бизнесът също може да открие нов хоризонт за развитие.

За да се случи това, преди всичко потребителите трябва да свикнат с идеята, че виртуалната реалност скоро ще бъде навсякъде. За целта корпоративният маркетинг ще играе важна роля в следващите години за развиването на интереса на потребителите в сферата. Той ще ги ангажира все повече посредством интересни кампании. Първите си смели крачки в тази посока вече направиха корпорации от ранга на McDonald’s и Mercedes. Но те не са единствени.

В момента фокусът пада преди всичко върху хардуера, но предстои да видим и успешни софтуерни решения във виртуалната среда, които ще направят бизнеса по-успешен и по-гъвкав. На този етап единственото, което е важно, е компаниите да са готови да експериментират и да не се страхуват от факта, че се налага да опипват почвата. 

Кои индустрии имат голям потенциал за развитие чрез разширената и виртуалната реалност? Как може да се случи всичко това? Кои са големите въпроси, които стоят пред бизнеса в това отношение? Готови ли са потребителите за този нов тип преживяване?

Отговорите на тези въпроси вижте във видео материала:

 

Последни новини
Още от Анализи