Енергийната политика на България – между Русия и Турция

Мартин Владимиров в Светът е бизнес, 08.08.2016

 Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Писмото на Юнкер, телефонният разговор на Бойко Борисов с Владимир Путин и предстоящата среща на руския президент с турския президент Ердоган, коментира Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Премиерът Борисов се опитва да се позиционира в променящата се геополитическа среда. На срещата между Ердоган и Путин ще се опита да си създаде едно ново начало в отношенията между Русия и Турция след свалянето на руския самолет над Сирия. Може би това ново начало ще стъпи на възобновяването на работа по Турски поток, но не в този вариант, в който бе обявен преди две години а в по-ограничена версия на тръбопровода. Проблемите няма да си отидат. Противоречията в Сирия все още са налице“.

Винаги, когато е имало антируски и антитурски настроения във Вашингтон и в Европа е имало затопляне на отношенията между Русия и Турция, каза Владимиров. Според него не става дума за създаване на "ос на изолираните страни", а по-скоро за преследване на бизнес интереси, защото стокообменът между тези страни е 100 млрд. евро, а ги свързват и огромни проекти. "Повече от половината газ за Турция идва от Русия и това няма да се промени току така, особено при очакването за продължаващо завишаване на потреблението в Турция, а алтернативните източници са крайно ограничени“.

"Проектът „Белене“ не може да бъде икономически изгоден за България, дори ако „Росатом“ реши да влезе като инвеститор, каквато политика води на много други места".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Анализи