Игрите в Рио - поредно спортно събитие без икономически ефект

Инвеститорите на имотния пазар не очакват много ползи от Олимпиадата

Олимпийските кръгове. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Олимпийските кръгове. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Международните инвеститори, заложили на пазара на имоти в Бразилия, не очакват много от Олимпийските игри, които се провеждат в страната, като смятат, че те едва ли ще подкрепят икономиката, пише Investor.bg.

Някои от тях обаче смятат, че има светлина в тунела на безкрайната рецесия, корупционните скандали, валутния срив и политическата криза и тази светлина са подценените имоти.

Blackstone Group LP например – най-агресивният инвеститор в подценени имоти в глобален мащаб, в момента преговаря с публичната компания JHSF Participacoes за 50% дял в пет мола на публичното дружество. Ако сделката се реализира, портфейлът на компанията ще бъде оценен на повече от 2 млрд. реала (620 млн. долара), съобщават запознати източници.

През миналата година пък компанията за дялов капитал GTIS Partners придоби Brazil Hospitality Group – един от най-големите собственици на хотели в Бразилия, за 400 млн. долара. GTIS се възползва от ниската цена на акциите на хотелската група и натиска, който ѝ оказваше инвеститорът активист Том Шапиро – съосновател и президент на GTIS.

В момента GTIS се интересува от евентуални сделки с тотално изстисканите жилищни строители в Бразилия, които не могат да довършат проектите си заради срива на продажбите.

Сред другите големи инвеститори, активни в страната в момента, са Brookfield Property Partners LP, базираната в Тел Авив Gazit Global, Tishman Speyer Properties и Equity International на Сам Зел. Те търсят офиси, жилища, складове и логистични площи и всякакви имоти.
Някои от чуждите инвеститори в страната обаче не са особено щастливи с опита си в страната. Related Cos. например отложи с няколко години жилищните си проекти заради съдебни дела с местните власти. Не липсват обаче и такива, които са успели с различни мерки да се изолират от събитията в страната, така че да минимизират загубите си.

Заради корупционните скандали и рецесията обаче много от проектите – и за сгради, и за инфраструктура, планирани за Олимпийските игри, останаха недовършени. Надеждите на собствениците на нови офиси са в мащабните инвестиции в инфраструктура, довършването на която да съдейства за разкриването на нови работни места.

Това е възможно да се случи в по-дългосрочен план. В краткосрочен обаче „олимпийското“ строителство просто ще доведе до още по-силно пренасищане на пазара, най-вече на офис площи и хотели.

Само пресцентърът в Рио де Жанейро, построен специално за Олимпиадата, ще добави към пазара 33 хил. кв.м офис площи, след като игрите приключат. Шансовете за запълването му с наематели са минимални, при условие че делът на незаетите офис площи достига 25%, според данни на консултантската компания JLL.

Очакванията са незаетите площи да продължат да се увеличават заради постоянното оттегляне на компании и клонове на фирми заради кризата в страната. Същевременно през последните години на пазара излизат все повече и повече нови площи.

Освен в Рио, сериозни удари понася и пазарът на офиси в Сао Пауло с дял на незаетите площи в най-качествените сгради от 26%. Това предизвиква и спад на наемите, който се задълбочава заради постоянно нарастващото предлагане.

При хотелите положението също не е розово. И сега, с началото на Олимпиадата, собствениците им рядко слагат табели, че няма свободни стаи. След края ѝ тези табели вероятно ще бъдат дълбоко погребани на дъното на килерите, защото сривът на туристическата индустрия в страната също се очаква да продължи да се задълбочава.

През последните шест години броят на хотелските стаи в Рио де Жанейро се е увеличил с 50 на сто, според JLL. Негативният сценарий за икономиката обаче отблъсква туристите на фона и на срива на петролната индустрия.

В момента в процес на строителство в страната са още 100 хотела с приблизително 18 хил. стаи. Сред новите хотели в Рио пък е и първият брандиран на Доналд Тръмп в Южна Америка.

През второто тримесечие средното ниво на заетост на хотелите в страната достига 51,6% в сравнение с почти 56% през същия период на миналата година. Среднодневният приход от стая се понижава за същия период с почти 4 на сто до около 85 долара.

 

Последни новини
Още от Анализи