Евтиният паунд - ключът към успеха на Великобритания?

Така смята бизнесменът Джон Милс

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ключът към това Великобритания успешно да премине прехода след напускането на ЕС е да позволи на паунда да поевтинее и да стимулира производството. Това каза бизнесменът Джон Милс, водещ дарител на опозиционната във Великобритания партия на лейбъристите, пише Bloomberg.

Сред основните проблеми на британската икономика са ниската производителност, слабите инвестиции, деиндустриализацията и дефицитът по платежния баланс, чийто обем достига над 5% от БВП за миналата година, каза Милс пред репортери в Лондон.

По думите му истинската причина за проблемите на британската икономика е, че валутната политика на страната е била безсмислена за дълъг период от време. Именно позволяването на паунда да поевтинее ще помогне за балансирането на британската икономика, смята Милс.

 Ако паундът стигне до паритет спрямо долара, тоест ако един долар купува един паунд, това би отключило възможност за растеж до 5% - над два пъти повече спрямо регистрирания през миналата година. По-„политически практична“ цел би била растеж от 3% до 4%, което означава валутен курс от 1,10 долара за паунд, каза Милс. Към момента един паунд купува около 1,32 долара.

Милс подкрепя вота на британците за напускане на ЕС, като каза още, че страната трябва да спре да финансира дефицита (по платежния баланс б.р.) с продажби на свои активи. Той коментира, че нито Франция, нито Германия или САЩ са готови толкова лесно да се разделят със свои активи.

Последни новини
Още от Анализи