Бернанке препоръчал хеликоптерните пари на Япония

Бившият гуверньор на Фед се срещна с японския премиер

Бен Бенрнанке, бивш гуверньор на Фед. Снимка: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg Бен Бенрнанке, бивш гуверньор на Фед. Снимка: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg

Бившият гуверньор на Фед Бен Бернанке е засегнал идеята за перпетуитетни (безкрайни) облигации по време на дискусии във Вашингтон с един от главните съветници на премиера на Япония Шиндзо Абе. Става въпрос за Ецуро Хонда, а перпетуитетните облигации са инструментът, чрез който идеята за хеликоптерните пари може да бъде реализирана. Дискусията се е случила още през април, а Бернанке се срещна с японски лидери отново през тази седмица.

Хеликоптерните пари могат да се реализират като идея с издаване на перпетуитетни облигации (облигации, които нямат падежна дата, на която заемът да бъде върнат) от страна на правителството, които да бъдат изкупувани директно от Японската централна банка. Бернанке е казал, че този подход може да изиграе най-силната роля в борбата с дефлацията, отбелязва Хонда.

По думите на Хонда Япония вече е предприела стратегия, която включва хеликоптерни пари, но въпреки това той е искал да запознае с идеята и Абе, като е помолил Бернанке да се срещне с японския премиер в Япония.

Тази среща се реализира във вторник, 12 юли, като Бернанке е казал на Абе, че Япония трябва да продължи с Абеномиката, като подкрепя паричната политика с фискални стимули, каза друг важен икономически съветник на Абе – Коичи Хамада. По думите на Хамада обаче хеликоптерните пари не са били споменавани на последната среща с Бернанке.

Друг експерт също изказа интересно мнение по повод на японския държавен дълг. Бившият директор на британксия финансов регулатор Адеър Търнър каза, че би било полезно, ако на японците им бъде обяснено ясно, че не е необходимо целия публичен дълг да бъде изплащан, тъй като част от него може да бъде монетизиран от централната банка.

В същото време пазарните участници се опитват да отгатнат възможните ефекти върху японската политика от посещението на Бернанке в страната. На 28 юли предстои важно решение на Японската централна банка, което може да раздвижи сериозно валутния курс на йената.

 

Последни новини
Още от Анализи