Прогнозата за петрола на най-големия независим петролен търговец

Черното злато няма да поскъпне много през следващите 18 месеца

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Цените на петрола няма да растат още много през следващата година и половина със забавянето на ръста в търсенето, което позволява на рафинериите свободно да удовлетворят потреблението. Прогнозата идва от Vitol – най-голямата независима къща за търговия с петрол.

„Не виждам пазарът да върви много нагоре. Имаме много петрол в системата и ще ни отнеме значително време да се освободим от него“, каза главният изпълнителен директор на Vitol Иън Тейлър.

Откакто скочи значително от 12-годишното дъно, което беше достигнал в началото на годината, петролът се задържа около $50 долара за барел. Към 15:08 ч. на 5 юли черното злато поевтинява с почти 3% за търговската сесия, като американският лек суров петрол се търгува на ниво от $47,54 за барел.

Прогнозата на Тейлър е цената да остане близо до тези нива до края на 2016 и да стигне $60 за барел през 2017. Прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs е подобна, като оттам очакват, че производителите ще трябва да се справят с продължителен период, в който цените ще останат на тези нива.

И докато очакванията са търсенето да се забави леко през втората половина на 2016, проблемите от страна на предлагането ще започнат да изчезват, което също ще допринесе за това цените да не нараснат много спрямо текущите нива.

Последни новини
Още от Анализи