Трудни преговори с ЕС за миграцията очакват Швецария след Brexit

Постигането на успех в преговорите е под сериозна въпросителна

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Швейцария така или иначе щеше да има проблеми с постигането на споразумение за ограничаване на имиграцията с ЕС. След решението на Великобритания обаче това е почти невъзможно, пише Bloomberg. 

„Това е катастрофа за Швейцария. След вота за Brexit е под въпрос дали ЕС ще има ресурсите или интереса да отдели време за намиране на решение за Швейцария“, каза Томас Шаеубли, анализатор за политическия риск в Wellershoff & Partners в Цюрих. 

Швейцарското правителство прекара последните две години в търсене на начини за въвеждане на рестрикции пред мигранти в страната без да се налага да анулира двустранно споразумение с ЕС. Желанието за подобни мерки беше взето на референдум в Швейцария през 2014, а 2017 е крайният срок за влизането им в сила. 

Швейцария, 25% от чиито жители са чужденци, не е член на ЕС, но отношенията между страната и блока са регулирани с множество договори, които покриват всичко – от селско стопанство до гражданска авиация и свободното придвижване на хора. Интересното обаче е, че в договорите има клауза, според която всички те ще бъдат анулирани, ако едно от споразуменията бъде прекратено. В миналото от ЕС са казвали, че правилата по отношение на имиграцията не могат да бъдат променяни. 

Швейцария планира да започне преговори по темата, но вотът на британците усложнява ситуацията, като това призна дори икономическият министър на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман. 

Може да се намери компромисно решение, в което се забранява имиграцията в определени индустрии и региони, ако това пречи на швейцарците да си намерят работа,каза Аман. 

Чуват се и гласове Швейцария да вземе решението едностранно, но не е ясно какви ще са реакциите и последиците от подобен ход. Може дори да се стигне до нов референдум в страната, а ЕС вероятно ще трябва да преразгледа политиката си по отношение на имиграцията, която започва да се превръща в най-сериозната тема на недоволство сред страните членки и евроскептичните сили в тях. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи