Европейският съюз се нуждаe от своята перестройка

Ако не го пожелае, може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Вотът е красноречив – гласоподавателите в Обединеното кралство гласуваха в полза на излизането от Европейския съюз (ЕС). Въпреки че референдумът трябва да бъде одобрен от народните представители в Лондон, това най-вероятно означава, че през следващите месеци британските и европейските лидери ще започнат преговори за условията на напускане на Великобритания.

Очаквано политическите сътресения вече са факт, най-вече със заявката на Дейвид Камерън да напусне премиерския пост през октомври. Освен тях обаче, ако разгледаме ЕС и Великобритания като отделни икономически субекти, на първо време Brexit ще се отрази много повече на британската политика и икономика. Отделянето ще отнеме години, като всички последствия е трудно да бъдат предвидени към настоящия момент. Въпреки всичко можем със сигурност да очакваме няколко промени през следващите месеци.

Процесът по напускане на ЕС ще отнеме години

Референдумът не задължава правно Лондон, като има и няколко начина, чрез които теоретично Brexit би могъл да бъде блокиран или дори избегнат. Въпреки това точно на Острова надали имат политически лидер, които би предприел такова политическо "самоубийство" и би бил против волята на народа си.

Да погледнем към европейските разпоредби. Член 50 от Договора за Европейския съюз обуславя процедурите, които трябва да премине дадена държава членка, за да се оттегли от Съюза. Те изискват съответната страна да уведоми ЕС за нейното желание за преустановяване на членството и задължават след това ЕС пробва да предоговори условията и да се опита да запази състава на блока. С други думи, има да се извърви дълъг път, краят на който не изглежда толкова предизвестен, колкото сега след първоначалния шок.

Brexit ще доведе до проблеми за икономиката на Великобритания

В краткосрочен план несигурността за бъдещето на отношенията на Великобритания с ЕС - най-големият ѝ търговски партньор, може да тласне Лондон в рецесия. Първата "експлозия" стана факт в петък сутрин със сривовете на международните пазари които в крайна сметка доведоха до най-лошия ден за финансовия сектор в Европа от 2008 г. насам. Британският министър на финансите Джордж Озбърн дори предварително намекна, че се обмисля спиране на търговията на фондовия пазар, ако сънародниците му гласуват за излизане от ЕС.

В дългосрочен план ситуацията може да стане дори по-лоша. Ако правителството на Камерън в действителност падне, перспективите за договаряне на благоприятна за Великобритания сделка с ЕС може да бъдат отслабени. Това предвещава и още един риск – други държави може да бъдат окуражени и също да пожелаят да поемат по собствен път извън състава на Съюза.

Всичко това може да създаде сериозни проблеми за бизнеса в Обединеното кралство. Според изчисления на правителството на Великобритания излизането от ЕС може да свие британската икономика с между 3,8 и 7,5% до 2030 г. - в зависимост от това как протекат преговорите за достъп до единния европейски пазар. Други изследвания отчитат по-малък, но въпреки това със сигурност значим ефект.

Едно от най-важните постижения на ЕС е принципът за свободно движение на стоки, капитали и хора между 28-те страни. Всеки гражданин на страна от Съюза има неограничено право да живее и работи практически навсякъде. Поданиците на Кралицата също се възползват от тази възможност. В момента има около 1,2 млн. британци, живеещи в други страни от ЕС, а около 3 млн. небритански граждани на ЕС живеят във Великобритания. Благодарение на правилата на ЕС, те са в състояние да се движат през Ламанша с минимум документи. Brexit предвещава да промени значително това правило.

Възможно е, разбира се, Великобритания да постигне споразумение за нов договор с ЕС, който да позволи свободно движение между Острова и Европа. Но негодуванието спрямо имигрантите - особено от по-бедните страни, като България и Румъния, е ключова движеща сила в подкрепа за Brexit. Така че британското правителство ще бъде под огромен натиск да се откаже от текущия режим.

Brexit може да доведе до разпадане на Великобритания

Излизане от ЕС може да промени цялостния облик на Острова. В момента Обединеното кралство се състои от четири страни - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. При отделяне от Европа обаче то може да и не остане обединено за дълго.

Анкети показват, че Шотландия като цяло подкрепя пребиваването си в ЕС. Въпреки че решиха да останат в състава на Великобритания на референдума за независимост през 2014 г., те виждат Кралството като част от ЕС. При Brexit ръководната роля ще се измести изцяло от Брюксел в Лондон, което може да накара гордите шотландци да поемат по друг път.

Сходни коментари се чуват вече и от двете Ирландии – Северна Ирландия и Ейре. Политически движения в двете страни вече призоваха за обединение и запазване на европейския "статут".

Какво следва за Европа при Brexit

Никой не може да каже с точност. Все пак съществуват два базисни сценария – оптимистичен и реалистичен.

Оптимистичният е европейските лидери да възприемат решението на Великобритания да се отдели като звучен шамар, който да ги провокира да направят така дискутираните от години структурни и икономически реформи. Бюрократщината – една от причините във Великобритания от години да има дебат дали членството в ЕС е изгодно, може да бъде оставена на заден план и да отстъпи пред един наистина свободен пазар, общи ценности и воля за развитие на всички региони на континента. В този смисъл Brexit може да се окаже дори спасителният пояс за Европа.

Реалистичният вариант за жалост не е толкова перспективен за никого. Политически конфронтации, още по-голяма икономическа стагнация, все по-малко правомощия за отделните правителства и засилване на централната власт в Брюксел. Историята, дори и близката, познава много примери как завършват подобни политически формирования.

ЕС с опряно в челото дуло и трябва да изживее своята перестройка. Ако не го пожелае наистина, някой ден всички може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания.

Последни новини
Още от Анализи