Ще погледнат ли централните банки към блокчейн технологията

Къде е бъдещето на световната финансова система

Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Chain – стартъпът, водещ блокчейн технологията към финансите, Адам Лудвин се радваше на завидна публика през миналата седмица. Речта му на Международната конференция за политическите предизвикателства пред финансовия сектор беше слушана от централни банкери от 90 страни, включително от Джанет Йелън, както и от официални лица от МВФ и Световната банка.

Блокчейн технологията стои в основата на криптовалути като биткойна, като в основата си представлява база данни. Използва се за записване на транзакции, като всеки следващ запис е свързан с предходния. Предимството на система е в скоростта, с която могат да се правят записи и съответно да се извършват транзакции, както и в сигурността.

През последните месеци блокчейн технологията привлича все повече вниманието на финансовата индустрия, а използването и в големи мащаби в сектора може да освободи стотици милиарди долари, благодарение на по-бързите транзакции.

Предложението на Лудвин е централните банки да работят в посока дигитална валута, а банките имат нова причина да обърнат внимание на новите технологии след серията кражби, които ги сполетяха. Един от най-известните случаи в тази насока са откраднатите от Бангладешката централна банка $81 млн.

Внасянето на прозрачност в някои финансови транзакции е друг аргумент за използването на блокчейн технологията във финансите.

По думите на директора на Chain гуверньорът на Фед Джанет Йелън е разбрала казаното от него.

Последни новини
Още от Анализи