Подобряват ли се нещата за Гърция след споразумението

Ана Диамантопуло, бивш министър на корабоплаването и растежа на Гърция

Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция след срещата на министрите на финансите на Еврозоната. 24 май 2016. Брюксел. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция след срещата на министрите на финансите на Еврозоната. 24 май 2016. Брюксел. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Министрите на финансите на Еврозоната и МВФ сключиха ново споразумение с Гърция, която ще получи още 10,3 млрд. евро, за да си плати натрупаните сметки, сред които над 2 млрд. евро на ЕЦБ през юли, съобщи АФП.

ЕС и МВФ най-после се договориха за нов заем за Атина, който ще й спести обявяването на дефолт при предстоящите падежи по дълга й. Новият кредит е етап от изпълнението на програмата за финансова помощ за Гърция, договорена през лятото на 2015.

"Вече имаме споразумение не само по оценката и структурните мерки, но и по дълга", каза министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос, цитиран от Bloomberg.

"Сега двете бяха слети в едно. Ако си спомняте през лятото решихме най-напред да завършим първата оценка и след това да преговаряме по дълга. Двата въпроса обаче се противопоставиха и сега имаме общ пакет".

Удължаването на програмата бе постигнато само защото финансовите министри от Еврозоната се договориха, въпреки съпротивата на Германия, да облекчат гръцкия дълг през 2018.

Облекчението на дълговото бреме бе условието за участието на МВФ в новата заем.

Мат Милън, Bloomberg разговаря в Берлин с Ана Диамантопуло, бивш министър на корабоплаването и растежа на Гърция и бивш еврокомисар на 25 май 2016, часове след като бе договорен нов кредит за Гърция. Чуйте аргументите на Ана Диамантопуло във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи