Колко спечелиха петролните производители преди Доха

Скокът в цената на петрола донесе милиарди на големите производители

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

На срещата между петролните производители в Доха не се стигна до споразумение за замразяване на петролното производство. В седмиците до срещата в столицата на Катар обаче петролът поскъпна. Колко обаче спечелиха страни като Саудитска Арабия и Русия? Дан Мъртоу от Bloomberg коментира темата:

Помогнете ни да си представим поскъпването на петрола преди срещата в Доха.

Разбира се. През януари и в началото на февруари спекулантите бяха натрупали огромни залози, че цените на петрола ще продължат да падат. Само на Нюйоркската стокова борса имаше залози на стойност 200 млн. барела, че петролът ще пада. Когато Русия и Саудитска Арабия за първи път излязоха с идеята, че ще се съберат, за да обсъдят замразяване на производството със страни от и извън ОПЕК, трейдърите започнаха да се притесняват леко и си помислиха, че ако наистина се стигне до споразумение трябва да заложат на поскъпване. Късите позиции в петрол се понижиха над 2 пъти спрямо това, което бяха. А всеки път, когато се затваря къса позиция, трябва да купите контракт, което помага за увеличаването на цената. Ако сте страна като Русия или Саудитска Арабия, където се произвеждат 10 млн. барела дневно, всеки ръст в цената с 1 долар означава допълнителни 10 млн. долара на ден. Всяко увеличение с 10 долара прави по 100 млн. долара допълнително дневно. За двата месеца, преди срещата в Доха, Русия получи около $3,7 млрд. допълнително, а Саудитска Арабия - $3,3 млрд.

Преговорите в Доха обаче не бяха единствената причина за ръста в цената. Стачката в Кувейт несъмнено също е замесена.

Несъмнено. Много хора се чудеха дали преговорите в Доха ще се отразят на търсенето и предлагането на пазара, защото се говореше за замразяване на петролното производство на нива, които са едни от най-високите в историята. Никой не е сигурен дали изобщо могат да увеличат производството от тези нива. Имаше проблеми с петролопроводи в Нигерия и Ирак, както и стачката в Кувейт, която споменахте. Всичко това понижи предлагането на пазара и помогна за балансирането му по през това време, като помогна и за подкрепа на цената.

Какво следва около драмата по замразяването на петрола, ако това изобщо може да бъде драма?

Ситуацията продължава. Сутринта Bloomberg предаде, че заместник петролният министър на  Ирак е казал, че страните от ОПЕК и някои големи производители извън ОПЕК ще се опитат да се съберат отново, може би още през следващия месец в Русия, за да се опитат да постигнат сделка по замразяване на производството. Историята продължава.

 

Последни новини
Още от Анализи