Ще навредят ли данъчните обвинения срещу Камерън на Brexit кампанията му

Свенджа О'Донъл, Bloomberg News и Хелена Мориси, гл. изп. директор Newton Investment Mgmt

Лондон. Сградата на парламента. 15/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Лондон. Сградата на парламента. 15/2/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Свенджа О'Донъл, Bloomberg News и Хелена Мориси, гл. изп. директор Newton Investment Mgmt. коментират ефекта от данъчните разкрития на премиера Камерън през уикенда и въпросите, пред които ще бъде изправен в парламента и ефекта, който темата ще има върху кампанията за референдума и оставането в ЕС. Коментари в студиото на Bloomberg в Лондон в предаването Countdown с Манъс Крани на 11 април 2016.

 

Дейвид Камерън ще се изправи пред парламента, за да обясни финансовите си дела. Това стана след като публикува какви данъци е плащал 6г. назад в опит да покаже, че спазва правилата. През уикенда Камерън призна, че начинът, по който реагира на скандала не е бил особено добър, при което стана обект на яростна критика.

"Знам, че трябваше по-добре да се справя с този въпрос. Бих могъл да се справя по-добре. Знам, че има уроци, от които трябва да се поучим и ще го направя. Не обвинявайте Даунинг стрийт 10 или съветниците, обвинявайте мен. Ще си науча урока", каза Дейвид Камерън.

Джереми Корбин, председател на лейбъристката партия каза, че реакцията на правителството се е забавила:

"Отне му ужасно много време да каже какви пари има в тези фондове, какви пари са му дадени от семейството, какви пари е получил в резултат на това и какви данъци е платил. Имаше поредица от различни сигнали, които идваха от Даунинг стрийт. В продължение на 24ч. в началото нямаше никакво изявление. Това продължи всъщност 48ч.

Не знам защо миналия понеделник не можа да каже всичко.

Но все още не сме приключили, защото не е казал точно колко данъци е платил или не.

Декларацията на финансовите дела на Камерън през почивните дни е прецедент в историята:

"Не виждам никакви доказателства, че този премиер е направил нещо нередно, още по-малко - незаконно.

Той стигна по-далеч от всеки друг премиер в историята като публикува декларациите си", каза Доминик Рааб, министър на правосъдието на Великобритания.

Опозицията в страната продължава да иска отговори:

"Това, което силно разочарова дори собствените му поддръжници беше фактът, че не можа да даде ясен отговор. Отне му цяла седмица. Все още нямаме пълните му данъчни данни.

Така че има още въпроси, които трябва да бъдат зададени", каза Джон Макдоналд, министър на финансите в сянка.      

 

Репортерът на Bloomberg в Лондон, който отразява темата е Свенджа О'Донъл. Една седмица след дебата около Камерън заглавията не са добри. Какви са щетите за него?

По-скоро има доверие в премиера. Той не е направил нищо незаконно. Проблемът е в това как реши въпроса. Как Даунинг стрийт реагира на ситуацията.

Всъщност ситуацията продължава от месец, защото имаше доста противоречия около бюджета, след това Tata Steel, а сега и това.

Правителството не слиза от заглавията.

Сега трябва да се опита да си върне контрола отново.

 

Някои хора искат оставката на Камерън. Колко близо сме до този момент? Той си публикува данните, но това е само върхът на айсберга на богатството на Камерън и жена му, нали?

Разбира се, но се иска повече от това, за да бъде принуден британски премиер да си подаде оставката.

Случаят набра скорост точно защото получи сериозен отзвук в други страни.

Тук става дума за нещо, което по мащаба си е много по-малко сериозно, отколкото в Исландия и Русия.

Проблемът сега е в това, че Камерън се показа като човекът, който контролира партията си и на когото може да се има доверие. Същият този човек разбра колко е уязвим.

 

Камерън би желал повече да говори за Brexit и да защитава основната си позиция, отколкото да бъде уловен в капана на личните си финансови дела. Това е истинско разсейване на посланията в този важен момент, в навечерието на референдума, нали?

Хелена Мориси, гл. изп. директор Newton Investment Mgmt.: И опасността за него е хората да се объркат и референдумът за тях да се окаже въпрос дали вярват на лидерството на Камерън или не.

Очевидно става дума за съвсем различен въпрос.

Но той е толкова лично въвлечен с лобито за оставане в ЕС, че може би ще се отрази.

Чуйте коментарите във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи