Последиците от нова криза в Гърция

Крис Уили, гл. инвестиционен директор Connor Broadley

Отражения от електронното табло на борсата в Атина. 5/8/2015. Photographer: Kostas Tsironis/BloombergPhotographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Отражения от електронното табло на борсата в Атина. 5/8/2015. Photographer: Kostas Tsironis/BloombergPhotographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Директорът на МВФ Кристин Лагард отказа на гръцкото правителство да смени висшите представители, които следят програмата за финансова помощ и каза, че "МВФ е далеч" от споразумение, което би позволило допълнителни заеми за най-задлъжнялата страна в Европа, съобщи Bloomberg.

Коментарът на Лагард бе направен в отговор на писмо на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който оспори доверието в някои от висшите пратеници на фонда. Тревогата му се основава на изтекла информация за конферентен разговор, публикувана от Wikileaks, в която същите лица са цитирани да обсъждат възможността за оказване на натиск над Германия да позволи облекчаване на гръцкия дълг.

"Успешните преговори са изградени от взаимно доверие и инцидентът от уикенда ме разтревожи дали можем да постигнем напредък в климат на свръхчувствителност на всяка страна", отвърна Лагард в писмо до Ципрас в неделя.

"Въпреки това реших да пусна екипа да отпътува за Атина и да продължи преговорите".

 

Какъв би бил ефектът от нова дългова криза в Гърция? Коментар на Крис Уили, гл. инвестиционен директор Connor Broadley в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg на 4 април 2016.

 

Какъв би бил ефектът на нова гръцка криза? По-голям ли ще бъде от миналогодишния?

Вероятно. Гръцката тема постепенно губи сила и това става с всяка нова криза. Въпреки това - клишетата тук са неизбежни - нещата се протакат и всичко това продължава от 2010.

Със сигурност трябва да стигнем вече до края.

Особено момента, в който МВФ, който винаги е бил на тяхна страна и е участвал с голямо желание да види облекчение на дълга, за разлика на останалите. Но бремето на дълга е неустойчиво и трябва да има облекчение.

Може би сме стигнали до този момент. Мислели сме го и преди, но вече е ясно, че този важен въпрос не бива да се протака повече.

Сега имаме и имиграционен проблем, а Гърция е на първа линия. Това оказва голям натиск над германците да приемат облекчението на дълга.

 

Оттук произтичат два въпроса. Първо - ако направим облекчение на гръцкия дълг, какво ще кажат другите страни? И те ще вдигнат ръка да им облекчат дълговете.

Разбира се, така се създава прецедент. Затова искат да го избегнат.

Но Гърция е специален случай..

 

Голяма част от дълга е у държавите, не в частния сектор.

Точно така. Дългът вече бе национализиран на европейско ниво.

И цифрите говорят сами за себе си.

Няма друга страна като Гърция като неустойчивост на дълга.

 

Вторият въпрос, който се поражда - говорите за неспособността темата да шокира. Ще бъде ли ЕС отново във фокуса на вниманието през лятото по редица причини, сред които това, което може да стане с Гърция, членството й в еврото, освен това и Brexit. Събираме тези две теми заедно през лятото и виждаме много трудна комбинация за пазарите.

Така е. Определено няма да искат да се вземат ключови решения за Гърция  преди референдума във Великобритания. Това е и риск за британския референдум.

Дори самата новина, няколко седмици преди вота. Има доста несигурност.

Сигурен съм, че ще искат да избегнат въпроса.

Защото ако сондажите са верни, а напоследък не са - ще се отрази силно на резултата.

 

А от инвеститорска гледна точка?      

Големият въпрос е валутата, която пое в напълно погрешна посока.

Имаме голям икономически проблем - еврото пак е на нивото, където беше в началото на 2015. Нивото, когато ЕЦБ стисна зъби и започна да говори за QE.

А те вече си изиграха ръката с QE, но еврото скочи, не поевтиня.

Какво би обърнало този тренд в момента? Иначе това би спряло европейския растеж, който и без това намалява.

Европа не изглежда много добре.

Последни новини
Още от Анализи