Какво се очаква от Австрaлийската централна банка

Ще се опита ли институцията да понижи стойността на австралийския долар

Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

На 5 април в 7:30 ч. Австралийската централна банка ще публикува решението за паричната политика в страната. Очакванията са основният лихвен процент да остане на ниво от 2%, но какво още можем да очакваме от тона на паричната институция. Пол Дейлс, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в Capital Ecnomics коментира пред Bloomberg.

Предполагам, че всички погледи са насочени към Австралия особено за утре.

Несъмнено тук е така, да, както и към валутните пазари. Ситуацията в Австралия е доста любопитна. Икономиката на страната се представи забележително добре, имайки предвид сериозните тестове, които представляваха за нея условията. Това обаче не означава, че RBA няма да трябва да понижи още лихвите. В Capital Ecnomics сме притеснени за перспективите пред връзката между икономическия растеж и инвестициите и в имотния и в миннодобивния сектор. Перспективите пред инфлацията ще са по-слаби от тези, очаквани от повечето хора. Последният камък в градината на RBA обаче е силата на австралийския долар, а за икономика като австралийската това ще се отрази зле. Чудя се дали утре RBA ще се опита да понижи стойността на австралийския долар в изявлението си за паричната политика.

Как могат да го направят, когато всъщност Федералният резерв и Джанет Йелън предизвикват поскъпването на определени валути, особено aвстралийската и новозеландската, където лихвите са по-високи?

Вярно е. До голяма степен силата на австралийския долар напоследък се дължи на действията на Фед, а не на Австралийската централна банка. Валутните курсове обаче имат две страни. Както Фед може да влияе върху валутния курс на щатския и австралийския долар, така и Австралийската централна банка може да прави същото. Тя може да привлече вниманието към рисковете, пред които е изправена икономиката на страната и инфлацията. Има инструменти, които може да използват в изказването и да се опитат да повлияят на долара. Не казвам, че това ще бъде направено изключително успешно, нито, че Австралийската централна банка е по-силна от Фед, но понякога е по-добре да се опиташ да направиш нещо, отколкото да бездействаш.

Растежът в Австралия е стабилен и изглежда австралийците започват да приемат това. Освен това обаче се трупат и много дългове. 186% от разполагаемия доход. За Вас това притеснителни нива на дълга ли са?

Мисля, че е притеснително, въпросът е доколко голям проблем са те. През последните 10-20 години Австралия натрупа сериозни дългове и до известна степен това помогна на страната по време на световната финансова криза. Докато всички други развити икономики страдаха и влизаха в рецесия, Австралия не беше в такава ситуация. Има причини за това да се благодари на дълга. Но високото му ниво и особено ипотечните дългове, са най-големият единичен риск за австралийската икономика през следващите няколко години. Не казвам, че трябва да се притесняваме прекалено много по този въпрос. Има причини реалната ситуация да не е толкова лоша, колкото предполагат данните. Домакинствата в Австралия успяха да натрупат средства в т. нар. контра ипотечни сметки, което значи, че данните за дълга не са толкова високи, колкото показват официалните данни. В същото време има признаци, че част от излишния капацитет на пазара, като най-големия процент ипотеки, които са просто ипотеки, по които се дължат лихви, и които са по-опасни, започва да намалява. Мисля, че това е голям риск и не трябва да го пренебрегваме напълно, но не мисля, че той ще повлече австралийската икономика в рецесия през следващата година или две. Ситуацията може да бъде управлявана, но не трябва да го изключваме като риск.

 

Последни новини
Още от Анализи