Надценено ли е забавянето в Китай

Коментар на директора на компанията за управление за богатство на семейство Рокфелер

Рубен Джефри, директор на компанията за управление за богатство на семейство Рокфелер - Rockefeller & Co. Рубен Джефри, директор на компанията за управление за богатство на семейство Рокфелер - Rockefeller & Co.

Директорът на компанията за управление за богатство на семейство Рокфелер - Rockefeller & Co. коментира пред Bloomberg състоянието на китайската икономика и възможностите за инвестиции в нея.

Икономически растеж от 6,5%, или 6,5% до 7% е много силен по всяка международна мярка. Несъмнено е по-нисък от високите, над средни нива на растеж, които Китай регистрираше толкова много години. Все още обаче растежът остава доста силен. От гледна точка на инвеститор, това което ние и светът наблюдава, е устойчивостта на нивото на този растеж в бъдеще. Както знаете, властите в Китай наскоро разработиха новият 13-ти 5-годишен план. В него има разнообразни икономически и други реформи. Ние и останалите инвеститори ще следим имплементацията им. Като цяло обаче нивото на доверието от концептуална и политическа гледна точка върви в правилната посока.

Виждате ли възможности за увеличаване на инвестициите в Китай в текущата среда?

Разбира се, винаги има възможности за инвестиции в Китай. Компаниите по света търсят инвестиционни възможности в Китай. Дори само защото пазарът е толкова голям. Това е втората най-голяма икономика в света, а китайското население е най-многобройното. Страната реализира невероятен растеж и пред нея стоят страхотни възможности. Който и сектор за изберете, при подходящите условия, трудно ще се окаже неподходящ за външни инвестиции. Те може да са под формата на партньорство или придобиване на китайски бизнеси.

Какво е главното притеснение на основните ви инвеститори?

Ние, като китайците, винаги търсим честност и прозрачност и отношение, което дава равен старт що се отнася до правенето на инвестиции. Говоря за преки инвестиции. Когато например индустриална компания прави инвестиция в Китай или обратното. По отношение на капиталовите пазари, ние в Rockefeller сме инвеститори на международните капиталови пазари. Търсим компании с прозрачни финанси и ликвидни акции. Гледаме на акциите на китайските компании точно както и на американските, японските или латиноамериканските, базирайки се на икономическите достойнства на бизнеса.

 

Последни новини
Още от Анализи