Защо Ислямска държава избра Брюксел

Коментар на Грег Бартън, директор за глобалната ислямска политика в Deakin University

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Защо Ислямска държава избра именно столицата на Белгия за осъществяването на последните си атентати. Грег Бартън, директор за глобалната ислямска политика в Deakin University коментира темата пред Bloomberg.

Да започнем с Ислямска държава. Представляват ли атентатите в Брюксел и тези в Париж отпреди около 4 месеца тактическа промяна в това, което правят?

Добър въпрос, мисля, че тази тактическа промяна се задаваше през миналата година, имайки предвид самоубийствените атентати в Анкара на 10 октомври. Подобни експлозии имаше и в Бейрут, а след това дойде 13 ноември в Париж. Тогава всичко се промени. Получи се нещо като промяна в парадигмата. Ислямска държава премина на територията на Ал Кайда, ако щете. Имаше няколко по-слаби атентати, като тези в Тунис, но в края на миналата година преминаха на пряко насочени атентати във военен стил, с военни оръжия. Последвалите атентати, два в Истанбул и един широко обсъждан - този в Джакарта – а сега и атентатът в Брюксел. Никога не сме виждали терористична групировка, която да показва такава устойчивост и капацитет да действа на толкова фронтове едновременно, показвайки способности да планира и координира атентати. Това е много плашеща нова ера.

Белгия не е в коалицията, бореща се срещу Ислямска държава. Защо тогава Брюксел?

Мисля, че в основата на всичко са социалните мрежи. Изправени сме пред определен проблем в определена част от мароканската общност в Брюксел, особено в Моленбек. Социалните мрежи вероятно стоят до по-голяма степен зад престъпността, а не зад екстремизма, но наличието на тази общност помага на мрежата на Ислямска държава. Затова Салах Абдесалам успя да се укрива там в продължение на 4 месеца. Това е забележително постижение, имайки предвид усилията на властите за залавянето му. Той е живял в лоши условия, но недалеч от дома на семейството си. Имал е приятели, които са го укривали, и се смята, че именно те, или поне част от тях, са организирали атентатите в Брюксел. Въпросът е къде се намират хората. През ноември са пътували от Брюксел до Париж, за да осъществят атентат там. Там беше платена дори по-висока цена, но атаките в Брюксел крият в себе си знак на прибързаност. Атентаторите са направили каквото могат преди да ги арестуват, така изглежда засега.

Изглеждаше сякаш примката в Брюксел се затяга, с арестите от миналата седмица в града. Откъде обаче идва всичко това? Откъде идва радикализацията и най-вече защо? Заради гарантирането на права ли, на какво се дължи всичко?

Несъмнено има елементи на алиенация, нивото на младежката безработица е високо, което изсмуква надеждите на младите, те не виждат бъдеще, чувстват се ядосани на системата дори на собствената си общност. Това обаче не произвежда терористи. Има хора, които са дошли да завържат приятелство с тях и са се възползвали от това. Ислямска държава работи зад кулисите, разполага с военни лидери, които знаят как да набират привърженици и да манипулират. Това наблюдаваме при Ислямска държава. Те разполагат с глобална мрежа за набиране на хора и поради някаква причини по-лесно пускат корени в някои части на света, докато в други, като в САЩ, не толкова. В северна Европа обаче има признаци за това, както и в Югоизточна Азия. В основата на всичко е използването на приятелските кръгове. Алиенацията несъмнено помага на Ислямска държава, но тя се превърна в много силна марка, нещо, към което младите са привлечени. Те се представят като герои, като борци за свобода и за младежи, които няма какво друго да правят в живота си, това е много привлекателно щом влязат в тези кръгове.

 

Последни новини
Още от Анализи