ФБР няма нужда от Apple, за да отключи iPhone

Джулиет Сали, Bloomberg

Тим Кук, гл. изп. директор на Apple на събитието в Купертино, Калифорния за представяне на новия iPhone SE на 21/3/2016. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Тим Кук, гл. изп. директор на Apple на събитието в Купертино, Калифорния за представяне на новия iPhone SE на 21/3/2016. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Коментар на Джулиет Сали и Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг за изявлението на директора на Apple Тим Кук и последвалото съобщение на Министерството на правосъдието за достъпа до iPhone от 22 март 2016.

Какво казва Министерството на правосъдието?

Казва, че ФБР може би ще получи каквото иска и без помощта на Apple. Това става ден преди изслушването пред съда.

Министерството на правосъдието получи разрешение да го забави и каза, че ще продължи на 5 април. Тази сутрин те изразиха предпазлив оптимизъм по въпроса за хакването на айфона на Саед Фарук, терористът от Сан Бернардино чрез програми на трета страна.

Много криптографи и експерти по сигурност на данните, дори Едуард Сноудън каза преди време, че това е възможно, защото Apple нарича системата "правителствена". През 2014 те ъпдейтнаха софтуера на iPhone така че да не може да се източват данни от заключени устройства без паролата.

Но много хора казаха, че това вероятно е възможно и май в момента Министерството на правосъдието е намерило начин.

Това ще разочарова силно Тим Кук, директора на Apple, който от няколко месеца повтаря, че няма начин да се компрометира сигурността на iPhone чрез даване на достъп на ФБР до устройството.

Вчера той представи нов продукт на събитие на Apple в Калифорния и отново повтори защо остава твърдо против ФБР да отключи телефона.

"Не сме очаквали да изпаднем в това положение да се изправим срещу собственото си правителство. Но силно вярваме, че носим отговорността да ви пазим при защитата на вашите данни. И да пазим личното ви пространство. Дължим на клиентите си и на тази страна.

Този въпрос засяга всички нас и ние няма да избягаме от тази отговорност", каза Тим Кук, директор на Apple.

Тим Кук ще бъде много разочарован от най-новите събития - както казах изглежда, че Министерството на правосъдието може да хакне телефона и без помощта на Apple.

Изявлението му почти засенчи другото съобщение - за новите продукти.

Вижте снимки от събитието на 21 март 2016.

Гледайте видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи