Забавените плащания: Новият проблем на Китай

Забавянето в плащанията към фирми в Китай не е било на толкова високо ниво от 1999 насам

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Проблемите в Китай се увеличават. Oт 1999 насам компаниите в Китай не са срещали такива трудности в опитите си да съберат дължимото им от клиенти. Тенденцията е ясно забележима от графиката:

Графиката обхваща периода от 1998 насам и през 1999 виждаме, че растежът на БВП е бил на 9-годишно дъно, като тогава е отнемало на фирмите почти 3 месеца, за да съберат дължимото им от клиенти. През 2007 ръстът на БВП е бил на 15-годишен връх, като тогава е отнемало на  фирмите само около 2 месеца, за да съберат задълженията към тях. Последните данни обаче показват, че през 2015 компаниите са събирали най-бавно дължимото им от 1999 насам. В същото време растежът на БВП е на 25-годишно дъно. Средно отнема по 83 дни на китайските фирми да съберат дължимите им приходи от осъществени продажби. Това е почти два пъти по-дълго спрямо останалите развиващи се пазари. Вземанията са скочили с 23% през последните 2 години до $590 млрд. - сума, по-висока от годишния БВП на Тайван.

Данните може да се проявят в проблеми с паричните потоци на компаниите в бъдеще, а това заплашва освен компании и банките, на които те дължат пари. Възможно е част от публикуваните от китайските компании данни за продажби и печалби да не отговарят напълно на реалността заради несъбраните задължения.

Още една негативна тенденция прави впечатление в Китай, като тя е изобразен на следната графика:

Бялата линия показва възвращаемостта на собствения капитал за компаниите в Shanghai Composite индекса. Виждаме низходящата тенденция и възвращаемостта падна сериозно до март 2016. Синята линия от своя страна показва отношението на нетния дълг към печалбата преди лихви, данъци и амортизации за тези компании, като то расте.  Виждаме, че те не успяват да съберат дължимото им, което означава, че нямат достатъчна ликвидност, което води до верижни ефекти, засягащи и други части на икономиката. Чен Синдонг, главният икономист за Китай в BNP Paribas и бивш представител на Световната банка, каза, че идват поне още две трудни години за китайските фирми.

 

Последни новини
Още от Анализи