Повратът в стратегията на SurveyMonkey

Зандер Лури, гл. изп. директор SurveyMonkey

Участници в интерактивния фестивал South By Southwest SXSW, Остин, Тексас, 12/3/2016/ Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Участници в интерактивния фестивал South By Southwest SXSW, Остин, Тексас, 12/3/2016/ Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Шест седмици след като пое поста на главен изпълнителен директор на SurveyMonkey бившият директор на GoPro Зандер обяви съкращения на 100 работни места, 13% от работната сила в компанията в рамките на промяна на фокуса на услугите към бизнеса. Съкращенията са главно сред екипа Продажби. Интервю на Зандер Лури, гл. изп. директор SurveyMonkey за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 16 март 2016.

 

Да поговорим за SurveyMonkey. Стартира през 1999. Как работи - обяснете за хората, които никога не са го позвали?

Ние сме най-голямата онлайн платформа за проучвания в света. Позволяваме на хората да говорят с други хора в глобален мащаб. Влизате в интернет, може и през мобилно устройство и правите анкета за хората в офиса, за клиентите си, за семейството си, задавате няколко въпроса във формат, който можете да изпратите по интернет. И веднага можете да получите отговорите,  които ще ви помогнат да вземете добри решения.

Това е чудесен продукт, с оптимизирани разходи и резултати в реално време.

 

Няма как да не кажете това. Имате 200 млн. клиенти по света. Близо 95% от фирмите във Fortune 500 са сред тях?

Да, един от всеки осем австралийски бизнес потребители на седмична база. Това е първокласен бизнес модел и почти всеки, който е влизал в интернет в последните 15г. е отговарял на въпросите на SurveyMonkey или ги е задавал. Голяма част от тези хора са станали наши плащащи клиенти.

Потребителската ни база е значителна - имаме 3 млн отговори дневно. Над 1 млрд. отговори годишно.

 

Тогава защо се освобождавате от 13% от служителите си?

Аз се присъединих към компанията преди два месеца. Дойдох, направих оценка на бизнеса с ангажимент към клиентската ни база и акционерите и взех някои решения, които ще ни помогнат да се върнем към печалба и разширение.

Имаме няколко ключови проекта, които силно ни вълнуват.

Искаме да положим всички усилия да удвоим ресурсите си в регионите като Азиатско-Тихоокеанския. Там ще инвестираме значително.

В рамките на този проект трябваше да намалим някои разходи в отдела на продажби и преди месец намалихме броя на служителите си.

 

Ще наемате ли хора в тази част от света? Вие сте в Сидни, където отворихте офис и го разширявате.

Имаме страхотен екип в Сидни. Ще инвестираме и ще развиваме бизнеса си тук, в Австралия, Нова Зеландия, Хонконг и Сингапур. Това са значителни пазари за SurveyMonkey както в продажбите на проучвания, така и в продажбите за корпоративни клиенти.

Имаме няколко нови продукта, които пускаме глобално.

Например Tech Validate - това е решение, което предлагаме в помощ на маркетолозите да създадат ново съдържание, за да получат нови клиенти.

И пакетът ни за проучвания, който ще помага на шефовете на HR отделите да осигурят хората от екипите да ползват нашите продукти.

Това е чудесен пазар за нас. Очевидно регионът е англоговорящ, тук се използват много данни. Смятаме, че имаме решение, което е различно от старите, традиционни начини на проучвания на пазара, където клиентите трябваше да харчат 6-цифрени суми и да чакат с месеци, за да получат отговорите.

Ние позволяваме това да става много по-ефективно откъм разходи и по-бързо. Това е от критично значение за хората, които вземат решения.

 

Точно така, дори казахте пред други медии, че сте на път да реализирате около 200 млн. долара приходи тази година. Трябва да ви питам дали сте готови за IPO? Кога?

Ние генерираме над 200 млн. щ.д. оборот тази година с печалба над 30%. Очевидно компанията има кеш-генериращ бизнес модел.

Имаме късмета да сме във водеща позиция в нашия сегмент и това според нас ни отваря огромен набор от възможности за растеж в глобален план.

Ще излезем на борсата в следващите няколко години. Нямаме график още. Това не е ключов момент за нас, нито е финал. Просто още едно събитие в процеса на набиране на капитал.

Имаме ангажимента към акционерите и служителите си да постигнем възвращаемост и очевидно едно IPO ще даде тази възможност когато настъпи моментът.

Вижте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи