Какво е посланието на Amazon към Холивуд

Рой Прайс, директор студио Amazon

Сайтът на Amazon Studios Сайтът на Amazon Studios

Amazon продължава да заема все по-важна позиция като играч в Холивуд. Компанията разширява оригиналните си сериали и говори и за игрални филми в рамките на програмата си за развитие на развлекателната индустрия за над 2,6 млрд. долара.

Изведнъж Рой Прайс стана един от най-могъщите хора, след като реши да похарчи 2,6 млрд. долара за съдържание през 2016. Голяма част от него се създава от трети страни, но и самата компания произвежда, на същия принцип, както и Netflix използва House of Cards като стимул.

"Посланието от гледна точка на индустрията е следното: ние вдигаме летвата и правим висококачествена версия на шоуто. Интересуваме се да направим нещата по нов и различен начин, ако това ще направи шоуто по-добро.

Всяко шоу, което правим, искаме да стане любимото на зрителя.

Не искаме средно шоу. Защото в света на видео при поискване, хората гледат едно предаване или филм, което са избрали и поискали да гледат. Те са го търсили, намерили са го и са си го пуснали", казва Рой Прайс, директор студио Amazon

Ексклузивно интервю на Рой Прайс, директор студио Amazon за Кори Джонсън от Bloomberg за перспективите пред услугата Prime и видео при поискване /VOD/, както и за промените в навиците на зрителите.

 

Казахте, че всеки гравитира около оригиналното съдържание. Защо така?

Стигнахме до това заключение през 2008. Изглеждаше неизбежно всеки да започне да иска собственият му продукт да е различен, специален и да дава уникално преживяване на потребителя. Изглеждаше ни като възможност, която бихме могли да развиваме, за да създадем нещо уникално.

 

Защо не вземете най-доброто съдържание, което е на пазара?

Ние го правим. Купуваме съдържание, но след това слагаме черешката на сладоледа с нещо специално, създадено специално за нашите потребители. Това е ролята на оригиналното съдържание. Хората получават внимание, нещо уникално, направено за тях.

 

Кое прави едно шоу на Amazon различно?

Търсим дълбочина в контакта със стрийминг услугата, даваме повече дълбочина на сложните характери. Понеже шоуто е по желание, можем да очакваме, че хората ще гледат епизодите един след друг.

Смятам, че това позволява да си малко по-многопластов, да включиш повече нюанси и да предизвикаш повече интерес с начина на разказване на историята и начина на предоставяне на информацията.

Историята може да бъде напълно линейна.

 

Каква е метриката? Amazon е известен с това, че я използва много. Каква е метриката на успешната програма на Amazon?

Зависи колко хора гледат. Дали гледат до някъде или до края. Това ни показва дали шоуто е интересно.

Другият въпрос е дали хората говорят за този филм, дали стига до зрители, които още не са клиенти на Amazon, които не са опитали още видеоуслугата ни. Дали успяваме да стигнем до тях и да ги привлечем да опитат.

 

Има ли нещо, което сте успели да направите с данните, с продажбите на книги, нещо, което никой освен Amazon не успява да прави?

Определено ако имаме книжна поредица, получаваме много информация - първо, научаваме как се продава тя, и дали тези клиенти идват от Prime, дали гледат Prime Video.

Получаваме информация от продажбите на книги.

Можем да видим как хората взаимодействат с филма или предаването, след като го направим. Правим пилотен епизод и след това следим дали говорят за него в социалните медии.

 

Продавате ли по различен начин?

Много хора харесват Майкъл Конъли и ние можем да стигнем до тях.

По същия начин, дори и да няма книжна поредицата, правим ТВ сериал.

Други обичат много Уди Алън. Бихме могли да работим много добре, ако стигнем до тяхната общност. Да намерим клиенти, които са реагирали добре на такова предаване или филм преди, за да стигнем до тях и да им кажем, че имаме такава програма.

 

Обяснете ми математиката на бизнеса ви.

Искаме хората да станат абонати на Prime, защото е невероятна услуга, включваща доставки, видео, музика, място за съхранение на снимки и всякакви такива неща.

Prime Video е част от услугата Prime.

Оригиналното съдържание - също.

То включва страхотни предавания за възрастна аудитория - например ние спечелихме миналата година Златен глобус. Включва страхотни програми за деца - спечелихме Emi за най-добро шоу за деца в предучилищна възраст.

Имаме чудесни филми, които ще се появят през 2016 и много лицензирано съдържание.

Всичко това е част от Prime, хората се абонират и неговата икономиката финансира Prime Video и оригиналното съдържание.

 

Кога чуваме звъна на монетите?

В последната година базата на абонатите ни за Prime значително се увеличи. Имаме над 50% ръст. Определено това работи за потребителите.

Хората харесват повече Amazon, повече пазаруват при нас. Това е добре за тях и за Amazon.

 

Какво виждате като говорим за Netflix?

Те са чудесна услуга, която е част от феномена видео при поискване, който се развива сега.

Смятам, че има място за много играчи в този бизнес на VOD.

 

Сравнима ли е продукцията на Amazon, Netflix, HBO в каталога, където е продукцията на другите продуцентски компании?

Ние вървим към нова епоха, в която стойността на едно добро шоу не е каквато беше в миналото. Защото преди имахме предаванията в 20ч., след това хитовете от 21ч. Но в 20:30 имаме нужда от друго предаване, което да държи зрителите наблизо, докато стане 21ч.

Но сега, в света на видео при поискване, вече нямаме такива схеми. Ролята на доброто или много доброто предаване вече не е така важна.

При правенето на предавания и филми най-тежкото не е вече да правиш разликата между лошо и добро, а между много добро и нещо изключително, което ще плени аудиторията и ще влезе в Топ 10 и хората само за това ще говорят.

Това е вече най-трудното.

Гледайте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи