Може ли Моди да преобърне икономиката

Мери Оуънс Томсън, гл. икономист, Indosuez Weath Mgmt

Фермери носи банани на пазара в Ченай, Тамил Наду, Индия. 25 февруарир 2016. Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Фермери носи банани на пазара в Ченай, Тамил Наду, Индия. 25 февруарир 2016. Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

С новия бюджет администрацията на Нарендра Моди залага на понижение на бюджетния дефицит. С големия дял на селскостопанския сектор в икономиката, зависимостта от природните явления остава твърде силна, за да е устойчива. Коментар на Мери Оуънс Томсън, гл. икономист, Indosuez Weath Mgmt в интервю за Енджи Лау и Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 29 февруари 2016.

 

Мери Оуънс Томсън, гл. икономист, Indosuez Weath Mgmt: Моди се оказа човек, който развива добре култа съм собствената си личност. Вероятно е разочарован от това, че не успява добре да изгражда мостове.

Ако искате да реформирате сложна страна като Индия, трябва да имате върховни дипломатически умения, каквито бихме искали да видим.

Но големите реформи като поземлената реформа и реформата в ДДС спряха.

 

Това не е първото правителство, което спира. Тези проблеми стоят от години, нали?

Да, но разочарованието е в това, че има голямо мнозинство, но очевидно не успява да получи подкрепата на горната камара. Това спира шансовете му да прокара реформите.

Той си създаде повече врагове, отколкото успя да построи мостове.

Като имаме предвид такова голямо мнозинство и факта, че въпреки това има трудности да прокара реформите, това е голяма тревога за бъдещето.

Ако някой има шансове да успее, това би трябвало да е точно той.

 

Това има ли значение, ако не успяваш да овладееш фискалния дефицит?

Това са двата големи проблема - фискалният дефицит и дефицитът по текуща сметка. Те бяха подкрепени от ниските цени на петрола. Бих искала да подчертая колко е важно, че цената е толкова ниска за вносителите на петрол.

Ако петролът не беше на това ниво, щяхме да сме по-близо до криза в баланса на плащанията, отколкото сега.

Ако изобщо се справя добре, то е благодарение на евтиния петрол, не на реформите.

 

И много по-високата инфлация, естествено.

Точно така. Компенсира липсата на капацитет в политическата област. Не само в Индия, но и в света като цяло.

Липсата на политическо лидерство се компенсира от ниските цени на петрола.

Трябва да се подчертае значението на евтините горива.

 

Това би се превърнало в проблем. Във второто полугодие очакваме петролът да поскъпне. Има единодушие, че може да стигне до 60 долара за барел.

Да, това е така..

 

Не непременно толкова високо, но има мнение, че ще поскъпне.

Да. Най-важното за световната икономика и финансовите пазари в момента би било цената да се стабилизира.

Защото това, което не харесваме са големите и силни промени.

Това е проблемът в цената на петрола, не точно нивото й. Икономиката може да се адаптира към всичко, докато движенията са плавни.

 

Има ли някакъв натиск да направи нещо повече от земеделска реформа, поземлена реформа? Не можете да имате икономика, зависима изцяло от времето, от мусона. Много пари могат да се вложат - например в напояване, инфраструктура в земеделския сектор. Това би имало много голям ефект, отколкото инвестиции другаде.

Смятам, че е съвсем вярно и съм съгласна. Ние сме все още зависими твърде много от времето. Ясно е, че двата поредни сухи сезона в Индия погълната доста усилия, които биха имали по-позитивни резултати.

Земеделието като цяло е сектор с огромна дефлация - 20% спад в цените на храните за миналата година.

Глобално това също е позитивна новина.

 

Последни новини
Още от Анализи