Какво се крие зад успеха на Бъфет и Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway реализира 32% ръст на печалбата през Q4

Уорън Бъфет, президент и главен изп. директор на Berkshire Hathaway. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Уорън Бъфет, президент и главен изп. директор на Berkshire Hathaway. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Конгломератът Berkshire Hathaway, контролиран от милиардера Уорън Бъфет, реализира 32% ръст на печалбата през четвъртото тримесечие на миналата година, благодарение на инвестиции и печалби от бизнесите, в които компанията е инвестирала.

Нетната печалба на компанията нарасна до $5,48 млрд., или $3,33 на акция, спрямо $4,16 млрд. година по-рано.

Чарлс Нюсам, дивизионен директор в Investec Wealth & Investment коментира инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет пред Bloomberg.

Една от привлекателните черти на Уорън Бъфет и Berkshire са не само инвестициите, а и това, което той казва и можем да научим от него през годините по отношение на инвестиционния му процес. На първо място за него е да има доверие на мениджмънта, който управлява бизнесите, които купува. Той купува голям дял в определен бизнес, като оставя мениджмънта да продължи да го управлява. За мен това е чудесен начин да инвестираш.

Но той разбира от тези бизнеси.

Да, мисля, че на фундаментално ниво да, но обикновено те са доста прости бизнеси с надеждни печалби.

Berkshire Hathaway се представя по-добре спрямо редица други индекси. Едно от нещата, за които Бъфет предупреждава, е свързано със сливанията и придобиванията през последната година. Множителите, платени при тези инвестиции през миналата година, бяха на най-високо ниво от 2007, а Бъфет е човек, който по принцип не се притеснява от това. Трябва ли да се притесняваме за това, че инвеститорите са платили прекалено много за активността на пазара на сливания и поглъщания спрямо неговата стратегия?

Обикновено Бъфет е много критичен за сливанията и придобиванията.  Разбира се, че е правил много сделки през годините, но обикновено е много критичен за тях и казва, че мениджърските екипи, които ги правят, не добавят устойчиво стойност към потоците на печалбите или възвращаемостта на инвестирания капитал, защото го правят от собствен интерес, а не заради акционерите.

Да поговорим за богатството му. Бъфет е на трето място по богатство според индекса на Bloomberg за милиардерите. От началото на годината той е загубил $229 млн., което е нищо в сравнение с Бил Гейтс, който е загубил $2,9 млрд. Джеф Безос загуби $10 млрд., като той е загубилият най-много пари от всички 400 милиардери в индекса, докато Уорън Бъфет загуби само $229 млн. Невероятно е как успя да го направи. Вие харесвате тази акция?

Да, харесва, я. Някои от клиентите ми са инвестирали в нея, миналата година не беше особено добра за тях, но мисля, че имат чудесно портфолио от бизнеси, някои от които се представят много добре, докато други имаха разочароващи години. Той обаче успя да изгради бизнес в продължителен период от време, който за мен е много надежден.

Бъфет никога не се е притеснявал да коментира политиката и президентските избори през тази година привлякоха вниманието му и в писмото си до акционерите той говори не само за бизнеса, а и за американската мечта и за това дали страната има проблем. Говорих с инвеститори, които следят бизнеса от много време и са свикнали с това той да се замесва в политиката.

Той харесва Хилъри, няколко пъти е показвал, че я харесва. Освен това в писмото си до акционерите този път обръща внимание на БВП на глава от населението, който в САЩ достига $59 хил. Бъфет коментира, че 2% ръст върху тази сума е много добър и че тя е нараснала изключително във времето.

В петък излязоха данните за индекса на потребителските цени и той каза, че следващото поколение не е толкова ощетено в САЩ, което ни връща на въпроса колко силна и устойчива е Америка. Базисната инфлация нарасна с 0,3% през януари на месечна база и с 1,7% на годишна база. Това ни връща към казаното от Булард, че инфлацията се задвижва. Подобрява ли се ситуацията в Америка?

Мисля, че да и то с повече, отколкото хората си мислят. Проблемът за повечето инвеститори в акции е, че средата в останалата част от света е трудна. В САЩ ситуацията е добра. Оценките обаче може и да са малко високи и силният долар вероятно е проблем за страната. а с твърдението. Други централни банки в Азия са на същото мнение. Трябва да се направят и други неща, като например повече реформи и по-бърз прогрес в тази насока, особено по отношение на данъците върху продуктите и услугите. Мисля, че това ще е нещо, което ще определи дали доверието на инвеститорите по света за това, че растежът в Индия върви на прав път ще остане, или дори ще се увеличи. Растежът ще бъде дори по-здрав, ако идва благодарение на повече частни инвестиции, а не само благодарение на потребление заради увеличението на заплатите в частния сектор.

Последни новини
Още от Анализи