Финансовият министър на САЩ: Китай трябва да поеме отговорност

С ролята на голяма икономика идва и отговорността

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джак Лю коментира ситуацията в китайската икономика и финансова система в интервю за Bloomberg.

Мисля, че интервюто, което гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан даде през миналата седмица беше много важно, защото беше най-детайлното обяснение на това какво стои зад политиката на Китай по отношение на валутните курсове и икономиката. Както знаете, комуникацията не трябва да се прави еднократно, а постоянно. Централните банкери по света вероятно са разочаровани, че трябва да повтарят нещо многократно. Трябва да се говори на срещи като тази на Г-20, както и след тях. Мисля, че предизвикателствата, които китайската икономика среща са сериозни, но мисля, че се интерпретират по начин, който е прекалено негативен. Китай преминава през преход, труден преход. Пренасочване на икономиката от модел, базиран на индустрията и планова икономика, към по-пазарна икономика, задвижвана в по-голяма степен от потреблението. Това е трудно и води да трудности. Случва се във време, когато налице е натиск върху валутния курс и в което е трудно да се направлява икономиката. Затова е още по-важно да се комуникира, да е ясно какво се опитват да направят властите и да обясняват какви са целите на мерките им, както през август и сега от началото на годината. Мисля, че така безпокойството ще намалее. Ако мерките останат недобре разбрани, налице е тенденция да се допуска най-лошото, което не е от полза за никоя икономика и със сигурност не и за много голяма икономика.

Вярвате ли, че в този момент юанът все още е подценен?

Мисля, че юанът трябва да се движи нагоре надолу заедно с пазара, когато има натиск от поскъпване или поевтиняване. Не можем да се оплакваме, ако поевтинее. Когато казвате „надценен“ или „подценен“ в свят, в който доларът не се движи задължително в същата посока, както кошницата от валути, спрямо която също се измерва стойността на юана, не винаги на този въпрос съществува прост отговор. Пътят е труден, но те трябва да покажат желание. Мисля, че се опитват да запазят баланса, това показват коментарите на гуверньора Джоу, в свят, в който налице са разнопосочни сили. Правят го без строго фиксиран валутен курс и тяхното бреме е комуникацията им да е много ясна, защото, ако тръгнат в обратната посока на пазарните сили, това дава тласък на спекулациите. Мисля, че през последните 2 години станахме свидетели на поскъпване на юана спрямо другите валути и поевтиняване спрямо долара. След това понижиха нивото си спрямо долара, за да спрат да поскъпват спрямо останалите валути и не обявяваха какво правят, когато го правеха, което направи много трудно за когото и да било наистина да разбере какво се опитваха да постигнат. Следя тенденцията през последните няколко години и тя изглежда подкрепя казаното от гуверньора Джоу, но мисля, че това е въпрос на ясно изразяване в бъдеще и въздържане от интервенциите, които са несправедливи. Интервенциите, които правят напоследък са насочени към поскъпване на юана спрямо долара, а не към поевтиняване – обратното на това, от което се оплаквахме преди.

По-трудно или по-лесно е тези дискусии да се водят в Китай?

Знаете ли, мисля, че е много важно за Китай да е домакин на Г-20. Това е част от тяхното излизане на преден план и поемане на отговорност заедно с ползите, които идват от това да си голяма икономика. Мисля, че до голяма степен това е част от начина, по който мислят да се справят със ситуацията, защото не може просто да стоят на заден план,а  трябва да са една от водещите сили. Мисля, че е добре Китай да поема повече отговорност и да се държи отговорно към правилата, на които се подчиняваме. Очевидно бъдещето ще изисква продължаващи усилия в тази насока, защото икономическите решения са комбинация от икономически и политически решения.

 

Последни новини
Още от Анализи