Ефектът от поскъпването на петрола върху долара

Интервю със Стивън Сейуел, директор за форекс стратегията на BNP Paribas

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Стивън Сейуел, директор за форекс стратегията на BNP Paribas коментира влиянието на петрола и тона на Фед върху долара.

Ако петролът поскъпне, какво значи това за пазарите?

Мисля, че ситуацията е много интересна. Бих обърнал внимание на поскъпването на петрола и акциите. Това би представлявало намаление на риска в световен мащаб, което би трябвало да окаже подкрепа на долара. Но това, на което обръщаме внимание в момента, е, че това не води до очаквания от страна на пазара за по-висока вероятност Фед да вдигне лихвите. Всъщност пазарът не взема предвид нито едно увеличение на лихвите през 2016. Мисля, че именно това е от значение за долара. Заради тази комбинация, взета предвид заедно, ще е много трудно доларът да отбележи ръст, дори ако петролът продължи да се представя добре и акциите продължат да се представят добре. Просто защото пазарът не очаква повишение на лихвите от страна на Фед.  

Няма очаквания Фед да повиши лихвите през тази година, а и през следващата, показват фючърсните контракти за двойката евро-долар. Виждате какво се случи и как пазарът не взема предвид повишение на лихвите в САЩ. Вижте контракта със сетълмънт на 17 декември – той дори показва по-изразени очаквания в тази насока. Много анализатори определят това като новината на годината до момента. Значи и вие запазвате такива очаквания, като анализирате представянето на останалите активи.

Така мисля, особено по отношение на форекс пазара и долара. След като Фед вдигна лихвите през декември пазарът продължи да очаква повишение на лихвите през тази година, но след това през януари и февруари тази тенденция напълно се обърна. Това се случва на пазарите в момента. Ще трябва да видим сериозно обръщане на очакванията към Фед, за да станем свидетели на движение при долара. Затова ние в BNP Paribas считаме, че ще е трудно доларът да поскъпне през първите 3 или 6 месеца на годината и считаме, че дори доларът може да поевтинее. Очакваме при валутната двойка долар-йена да стигнем до валутен курс от 110 до 108 йени за долар до лятото.

Последни новини
Още от Анализи