Ще има ли ипотечна криза и в Китай

Рисковите кредити в Китай надхвърлиха $600 млрд.

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Проблемните дългове в китайската финансова система, като включим заемите, които крият риска от необслужване в бъдеще, достигнаха рекордно високо ниво от 4,2 трилиона юана, или $645 млрд. към декември. По този начин те представляват 5,46% от общия обем на кредитите в страната. Преди началото на Световната финансова криза, през 2006, в САЩ обемът на ипотечните заеми беше $600 млрд., а по-късно тези активи сринаха финансовата система на страната и отключиха най-тежката световна рецесия от 1929 насам.

Инвеститорите започват да се притесняват дали нещо подобно няма да се случи отново, но този път в центъра на вниманието е Китай. Бил Брайън, стратег в Mint Partners коментира темата за Bloomberg.

„Проблемът ще остане в рамките на Китай и ще се отрази на растежа в страната”, каза Брайън.

„Цялото това харчене в Китай и инфраструктурните инвестиции, направени през последните 10 години и продължаващи, както показват данните, доведоха до там, че страната построи всичко необходимо за следващите 50 години. Ако хората си мислят, че Китай изведнъж ще започне да строи, както преди и ще генерира растежа в цените на суровините, който очаквахме, това просто няма да се случи“, допълните стратегът.

По думите му обаче дори да има криза, тя няма да обхване целия свят, а ще бъде ограничена вътре в Китай.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи