Защо BT се преструктурира

Тони Чанмъгам, финансов директор на BT Group

BT, Лондон. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg BT, Лондон. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

British Telecom обяви 24% скок на тримесечната печалба и промяна в структурата след сделката с мобилната компания ЕЕ. Тя ще обедини най-голямата британска компания за фиксирани телефонни услуги и най-големия мобилен телефонен оператор.

ВТ обяви преструктуриране в шест подразделения:

  • - потребителско - ВТ Consumer ще обслужва 10 млн. домакинства с мобилни услуги, широколентов достъп, ТВ и мобилни услуги
  • - ЕЕ - ще запази бранда си и ще предоставя мобилни услуги, широколентов достъп и ТВ
  • - Бизнес и общественият сектор - ново подразделение, което ще обслужва компаниите и обществения сектор във Великобритания и Ирландия, заедно с BT Business, корпоративното подразделение на EE и части от BT Global Services, които са насочени към Великобритания
  • - Global Services - обслужване на мултинационални компании и организации от финансовия сектор със седалище във Великобритания и по света
  • - Продажби на едро и смесени дружества - ще предлага цялостни услуги на над 1400 комуникационни доставчици, включително виртуалната мрежа на ЕЕ
  • - Openreach - ще предоставя на конкурентни компании достъп до широколентовата инфраструктура на ВТ.

Интервю за Bloomberg на Тони Чанмъгам, финансов директор на BT Group. Чанмъгам разговаря с Анна Едуардс.
 

Поздравления за резултатите на ВТ. Тази сутрин обявихте, че ще промените структурата на бизнеса в шест сектора. Ще има ли ефект върху печалбата или приходите ви? Защо го правите?

Искаме да се насочим към бизнеса с глобални услуги, за да направим така, че мултинационалните компании и операции да бъдат в отделни дружества. Там ще бъде насочено вниманието на Global Services.

Във Великобритания искаме да избегнем сегашния разрив между ниския сегмент на портфолиото на глобалните услуги и високия сегмент.

Знаем, че се вземат много решения на местно ниво. Има смисъл да обединим това, което правим като обществена услуга на регионално ниво с местните власти и малкия бизнес.

Става дума главно за увеличаване на приходите и намаляване на разходите.

Засягат ли тези реформи Openreach? В момента се обръща голямо внимание на разследването на Ofcom дали Openreach трябва да е отделен бизнес. Засяга ли изобщо реформата ви Openreach?

Не, няма връзка.

За Openreach 121 депутати изразиха подкрепата си за отделянето му от бизнеса ви. Чувствате ли се по нарастващ политически натиск да обясните повече защо искате да задържите тази част от бизнеса си?

Това е зле написан доклад. Фактологично неверен. Има редица неточности и е разочароващ. Неточности като нивото на държавна помощ, която получаваме - не е вярна. Има и други. Въпросът е какви са фактите?

Фактите са следните: към края на следващата година ще достигнем 95% от домакинствата със супербърз широколентов продукт. Това е значителен брой.

Миналото тримесечие имахме 500 000 домакинства. Това означава, че половин милион нови домакинства могат да получават широколентова услуга.

Вижте цените. Цените ни са най-ниските в петте икономики на ЕС. По-ниски са от Испания, Франция, Германия, Италия и дори САЩ.

Що се отнася до обхвата на продукта сме още по-напред от тези страни.

И всъщност хората получават широколентов достъп до интернет. Записват се бързо. А цената, която плащат е по-ниска от другаде.

Освен това вече се ангажирахме да инвестираме, за да постигнем до 2020 свързаност на 10 млн. домакинства. Те ще получат 300-300 мегабита в секунда - продуктът се нарича G-Fast.

Така че инвестираме още.

Ако Openreach беше самостоятелен бизнес, инвестицията не би била направена, защото Openreach нямаше да има средства за това. Инвестицията бе направена на основание на това, че downstream бизнесът е печеливш.

Чух ви, но остава да чуем какво ще каже и регулаторът. Работите ли по нови планове? Имате ли представа какво ще правите, ако регулаторът каже, че трябва да се разделите с Openreach?

Би било много разочароващо и невероятно да стане. Но ако все пак стане, имаме планове, които не съм готов да обсъждам в момента. Смятаме, че е малко вероятно това да се случи просто защото фактите не изискват това.

Поздравления за EE - това е съвсем нова сделка. Други в британското мобилно пространство също търсят консолидация. Hutchison среща малко повече съпротива в опита си да купи Telefonica UK. Защо ви позволиха да купите ЕЕ, а те - не?

За нас това не беше консолидация 4:3. BT нямаше пазарен дял в мобилния сегмент. И не става въпрос за конкурентна дейност.

В случая на 4:3 ще има намаление в конкуренцията и затова ако сделката бъде одобрена, ще има глоби.

Какви глоби очаквате? Част от бизнеса да бъде продаден? Четох, че френската Iliad се готви да влезе на британския пазар. Ще бъдат ли добре приет конкурент?

Има всякакви спекулации по този въпрос. По-добре питайте други.   

Последни новини
Още от Анализи