Петролът печели от спекулации за намаление на добивите

Лена Комилева, главен икономист G Plus

Супертанкери в Сингапур. 1 март 2012. Photographer: Munshi Ahmed/Bloomberg Супертанкери в Сингапур. 1 март 2012. Photographer: Munshi Ahmed/Bloomberg

Какви са причините за спекулациите около намалението на добивите и последиците върху цената на петрола - коментар на Лена Комилева, главен икономист G Plus в разговор с Райън Чилкот, Манъс Крани и Анна Едуардс от Bloomberg на 29 януари 2016.

 

Райън Чилкот, Bloomberg:

Ето какво стана вчера - министърът на енергетиката на Русия каза, че може да има среща между Русия и ОПЕК през февруари - вероятно във Виена.

После говорихме с четирима представители на ОПЕК и те казаха - каква среща? Не се обсъжда намаление на предлагането. Това би било саудитска инициатива, ако ще има такава. А те казаха, че саудитците нямат такива планове.

Но вижте - какъв ръст видяхме в цените на петрола. Чуваме и разни приказки в последните няколко дни, започнаха след като министърът на петрола на Ирак каза, че и руснаците, и саудитците явно са по-подготвени да обсъждат намаление на предлагането.

Но идеята се разсея доста бързо след като бе пусната от министъра на енергетиката.

 

Лена Комилева, главен икономист G Plus: Самият факт, че Русия хвърли едни коментари в празното пространство, в индустрия и свят, където повечето обсъждания се правят при закрити врата показват, че имаме повече мъгла, отколкото някакъв смисъл.

Съгласна съм с оценката.

Но фактът, че пазарите така загряха от това изказване..

Спадът в цената на петрола се отрази силно на Русия. Те нямат какво да губят като говорят такива неща пред пазарите.

А пък пазарите реагираха много добре. Това им даде подкрепата да започнат истински преговори, ако могат.

Не можем обаче да забравим, че Русия е центърът на по-големи дисбаланси на развиващите се пазари.

От тази гледна точка се тревожа дали износителките на петрол и страни, които са чувствителни към цената май още не са наясно с риска.

Имаме икономика, която се свива. Руската лихва не помогна на цикъла на растежа, но определено не спря рублата да девалвира няколко пъти.

 

 

Вчера при нас беше един директор, който притежава супертанкери по света. Райън, нещата влизат в ужасен цикъл на петролния пазар, нали? Glencore май складира петрол в морето. Нямаме шок, но се връщаме към контанго търговия - да складираме офшор и да чакаме цената да скочи. И да се радваме и да печелим след това.

 

Райън Чилкот, Bloomberg: Това е интересен залог. За Glencore разбираме, че има четири супертанкери, всеки от които може да натовари до 2 млн. барела петрол. Но вижте премията - сега е около 7 долара за барел.

Това ще имате, ако купите петрол сега и го продадете след година.

Вчера говорихме с един човек и той каза, че иска по 75 цента на барел месечно наем за складиране на петрола на един от своите танкери - това прави по 9 долара за година. Не знаем каква е точно сделката на Glencore, не е ясно и дали има смисъл от това.

 

Лена Комилева, главен икономист G Plus: Това е игра между чука и наковалнята - слабата рубла и отлива на капитали. Вероятно искат намаление, но няма да го получат. Очаквам Фед да започне отново със стимулите и да се купува петрол.

 

Последни новини
Още от Анализи