Пет хипотези за действията на Фед

Накъде може да тръгне паричната политика на САЩ през 2016

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Погледите на инвеститорите през тази седмица са фокусирани върху датата 27 януари – тогава Фед ще вземе решение за паричната политика на САЩ. Почти сигурно е, че промяна в паричната политика няма да има, като от тази гледна точка новини не се очакват, но отблизо ще бъде следен тонът на Фед и какво ще каже той за бъдещите действия на Федералния резерв, който в края на 2015 вдигна лихвите с 0,25% и обеща да го направи на още 4 пъти през 2016. Инвеститорите са разделени в мненията си дали това ще се случи, като мненията по отношение на темпа на вдигане на лихвите и броя повишения през годината се различават. 

Професорът и старши директор на Орегонския икономически форум, както и автор на блог с анализи за политиката и действията на Фед Тим Дай представя 5 сценария, които могат да предопределят действията на Фед в една или друга посока. 

1.    Американската икономика влиза в рецесия и вдигането на лихвите през ноември е още един неуспешен опит на неуспешни усилия на централна банка да вдигне лихвите от нулевата граница.

2.    Условията на финансовите пазари се стабилизират и икономиката се забавя до устойчив темп на активност, който позволява на безработицата да се стабилизира, докато инфлацията остава умерена. Това би ограничили Фед до само едно или две повишения на лихвите по-късно през годината.

3.    Условията на финансовите пазари се стабилизират, икономическата активност остава на ниво, достатъчно за допълнителен спад в безработицата, докато инфлацията остава умерена. Този сценарий е подобен на основния, който Фед допуска и според който лихвите в САЩ ще бъдат вдигнати с по 0,25% на 4 пъти до края на 2016. 

4.    Условията на финансовите пазари се стабилизират, икономическата активност остава на ниво, достатъчно за допълнителен спад в безработицата и инфлацията започва да се ускорява. Подобен сценарий би накарал Фед да се обърне към повишение на лихвите от над 1% до края на годината.

5.    Финансовите пазари остават нестабилни през първата половина на годината, което ще накара Фед да влезе в „режим на управление на риска“ въпреки солидната активност на пазара на труда. Тогава Фед не би вдигнал лихвите на срещите си през март и април. Забавянето успокоява пазарите и предотвратява забавяне на икономическата активност, но Фед усеща, че изостава и се опитва да навакса с по-резки повишения на лихвите по-късно през годината. 

Авторът на петте хипотези счита, че пазарните участници в момента вероятно се чудят коя измежду първите две е по-вероятна, но отбелязва, че петият сценарий също изисква сериозно обмисляне, защото именно такива са били действията на Фед по време на Азиатската финансова криза през 1997-1998. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи