HSBC: 13% поскъпване на паунда спрямо долара до края на 2016

Най-голямата британска банка очаква страната на оставен в ЕС

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-голямата британска банка HSBC прогнозира, че паундът ще поскъпне с 13% спрямо долара до края на 2016, въпреки че към 21 януари той се търгува на най-ниското си ниво спрямо американската валута от 2009 насам. Върху стойността на паунда тежат тонът на Английската централна банка, от която скоро не се очаква затягане на паричната политика, както и рискът Великобритания да напусне еврозоната. 

Прогнозата на HSBC се базира на допускането, че страната ще гласува за оставане в еврозоната на референдума, за който все още не е насрочена дата, което ще доведе до поскъпване на паунда до $1,60 за паунд. 

Прогнозата на най-голямата банка във Великобритания се разминава с тези на JPMorgan и ING, които смятат, че лирата ще поевтинее до $1,32 до края на юни. Credit Suisse прогнозира поевтиняване до $1,40 за паунд през следващите 3 месеца и до $1,33 до края на годината. 

„Допускайки, че основният ни сценарий се окаже верен, премията заради политическия риск, която в последно време потиска стойността на паунда, ще изчезне. След това пазарите ще се фокусират най-вече върху цикличността (на икономиката б.р.), а ние вярваме, че силното вътрешно търсене във Великобритания ще принуди Английската централна банка да затегне политиката много по-скоро, отколкото е взето предвид във валутния курс на паунда в момента“, е изводът в доклада на анализаториски екип от HSBC, воден от Дейвид Блум. 

В 15:50 ч. местно време в Лондон паундът се търгуваше на ниво от $1,4155 за паунд. 

 

Последни новини
Още от Анализи