UniCredit: БВП на България ще нарасне с 3% през 2016

Инфлацията се очаква да бъде 0,5% през тази година

Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News

Най-голямата италианска банка UniCredit прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България, ръст на кредитирането и инфлацията, намаляване на дела на лошите заеми и по-бавен прираст на депозитите през 2016.

Кредитната институция, която е представена у нас чрез УниКредит Булбанк, очаква икономически растеж от 2,8% през 2015 и нарастването му до 3% през тази година.

Осен това анализът, представен от главния изпълнителен директор на UniCredit за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Карло Вивалди и заместник-директора „Стратегически анализи за ЦИЕ“ Мауро Марано в рамките на конференцията на Euromoney за региона във Виена, показва, че в България средният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за периода 2010-2014 е бил 1,2%.

Отделен анализ на главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов посочва леко забавяне на прираста на БВП до 2,9% през 2017. Прогнозата, която е над консенсусното виждане, ще бъде задвижена от индивидуалното потребление, което се очаква да компенсира по-слабото представяне на износа и инвестициите на компаниите през 2016.

Освен това по-слабо подкрепящата растежа външна среда през 2017 поради очакванията на банката за забавяне на растежа в Европейския съюз, стабилизиране на еврото на по-високи равнища и увеличаването на цените на енергийните суровини ще ограничат растежа на българската икономика през 2017.

По отношение на инфлацията пък се очаква тя да бъде 0,5% през тази година спрямо отрицателните ѝ стойности през 2015.

Положителни нагласи за кредита и банковия сектор

Като цяло италианската банкова група има „умерено положителни очаквания за банковия сектор в ЦИЕ“. Според анализаторския екип икономическото възстановяване ще подкрепи кредитирането особено в страните, които изоставаха в последните години, измежду които и България.

През 2015 UniCredit очаква спад на кредита у нас с 1,9%, но и прогнозира, че това понижение почти ще се компенсира през тази година, за която предрича ръст от 1,5%.

Кристофор Павлов смята, че достъпът до кредита за домакинствата ще продължи да се подобрява, на фона на съотношение на кредити към депозити на банковата система от 79,9% към октомври 2015, което е едно от най-ниските в региона на ЦИЕ, и очаквания за намаляването му до 78,6% през 2016.

„Решението на Българската народна банка да въведе отрицателни лихвени проценти по свръхрезервите би трябвало да представлява допълнителен стимул за нарастване на кредитирането“, посочва още Павлов. „Немалкото натрупано отложено търсене също ще бъде сред факторите, подкрепящи кредита на дребно, тъй като икономиката постепенно излиза от продължителен период от близо осем години на оздравяване на балансите на домакинствата.“

Нивата на лошите заеми, които все още са високи в някои държави от ЦИЕ, ще намалеят, прогнозират анализаторите на UniCredit. Например, според италианската банка в България през тази година ще бъде отчетен дял на лошите заеми от 15,7% спрямо ниво от 16,7% през 2014. За тази година прогнозата е за спад на лошите кредити до 14% от общите брутни заеми. В края на 2017 дори се очаква намаляването на нивото до 12,2%.

По отношение на привличането на депозити у нас – темпото ще се забави от очакваните 5,9% за 2015 г. до 2,5% през 2016.

Възможностите за реализиране на печалба за банките в ЦИЕ ще са поднивата преди кризата от 2008 г. На този фон обаче системата в региона има по-устойчив модел на финансиране в сравнение с периода преди финансовата кризa.

Последни новини
Още от Анализи