Какво следва за Рахой

Коментар от Мадрид на Мария Тадео, Bloomberg News

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Новосформираният парламент в Испания започна първата си сесия в сряда, 13 януари, докато партиите продължават коалиционните преговори за формиране на правителство. Според Bloomberg е възможно да се стигне до нови избори, ако не бъде постигнато споразумение.
Премиерът Мариано Рахой, лидер на най-големия блок в парламента, Народната партия търси подкрепата на социалистите за нов мандат. Социалистите, които излязоха втори на парламентарните избори на 20 декември, са дългогодишни конкуренти на дясната формация на Рахой. Засега те отказват да го подкрепят, но другата им възможност - коалицията от леви и регионални партии също не изглежда вероятна.

Коментар от Мадрид на Мария Тадео, Bloomberg News

Днес е голям ден за Испания, защото имаме нов парламент и ще имаме председател. Но нека да бъде ясно, че това не е вот за Рахой. Това ще стане по-късно. Днес е началото на процеса, чрез който Рахой може да стане министър-председател. Няма краен срок за това, но знаем, че ще трябва да издържи вот на доверие преди това.
Има два начина.

  • Първо - чрез мнозинство,  което в момента не изглежда много вероятно.
  • Ако не успее - чрез одобрение с просто мнозинство до 48ч.

В този случай той просто ще има нужда от повече гласове ЗА, отколкото ПРОТИВ. В този случай критичен е броят на въздържалите се и този ден трябва да следим какво става.
А днес парламентът просто започва работа. Но денят, в който трябва да следим внимателно събитията е деня на гласуване с просто мнозинство.


В Мадрид се говори, че е все по-тежко за Рахой да формира новото правителство на Испания просто защото няма други съюзници в парламента, освен Сиудаданос. Депутатите просто не му стигат.

За да стане министър-председател му е нужда подкрепа от социалистите. От седмици се говори за трипартийна коалиция - Народната партия, социалистите и Сиудаданос, които може да обединят усилия, за да защитят Испания и запазят единството в страната.


Звучи чудесно, но по този начин Мариано Рахой оказва натиск над социалистите да го подкрепят.

Въпросът е дали те ще се поддадат на натиска. Засега не изглежда вероятно.

Социалистите дадоха да се разбере, че искат да си направят свое мнозинство, ако Рахой се провали, да сключат споразумение с Подемос, като ги накарат да се откажат от някои от по-радикалните си идеи. И някак си да се опитат да принудят Сиудаданос да се преориентират.

Всичко това се обсъжда в момента. В Испания има несигурност и все по-реална става възможността за нови избори напролет.

 

 

Последни новини
Още от Анализи