Бизнес моделът на Ford ще бъде различен след 10г

Бил Форд, изпълнителен председател на Ford Motor Company

Марк Фийлдс, гл. изп- директор на Ford Motor Co /ляво/ и Бил Форд, изп. председател на Ford Motor Co на автосалона в Детройт, 11 януари 2016. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Марк Фийлдс, гл. изп- директор на Ford Motor Co /ляво/ и Бил Форд, изп. председател на Ford Motor Co на автосалона в Детройт, 11 януари 2016. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Бил Форд, изпълнилен председател на Ford Motor Company за петрола, продажбите на нови автомобили в САЩ и бизнес модела на компанията. Интервю за Мат Милър от Bloomberg за Bloomberg от автосалона в Детройт на 11 януари 2016.

 

Току-що отново беше съобщено, че петролът е достигнал ново дъно. Знам, че за вас няма особено значение дали е на 45, на 35 или на 30 долара за барел, но все пак сега цените са много ниски. Има ли бум във вашите продажби?

Смятам, че в някакъв момент се стига до спад в приходите. Сигурно клиентите вече са включили в изчисленията си ниските цени на петрола. За нас трудностите, ако цените отново тръгнат нагоре, произтичат от волатилността. Волатилният пазар притеснява клиентите ни. Те могат да се нагодят към почти всяка ценова среда, но когато пазарът е силно волатилен, тогава човек се парализира и си казва: “Не знам какво да правя.“

 

От друга страна, налице са новите технологии, ефикасността на горивата при новите коли... Аз имам стар Ford пикап, който гълта почти 4 литра на 20 километра, а новите харчат 4 литра на 40-45 километра. Това няма ли да смекчи удара, ако цените тръгнат нагоре?

Мисля, че това е важно особено при лекотоварните камиони, които се ползват за бизнес. При леките автомобили, в повечето случаи е въпрос на личен избор. Но ако имаш камион, то той е разход в твоя бизнес и всеки път, когато този разход намалява, това се отразява в крайния резултат.

Ако се опитаме да погледнем в бъдещето, ще се изправим пред предизвикателството на повишаващите се стандарти в икономиката на горивата и спада в цените на петрола като така рискуваме да се стигне до разминаване в икономическия интерес на клиентите и целите ни като общество.

 

Смятате ли, че след рекордните продажби  на автомобили в САЩ през миналата година можем да се възползваме от набраната инерция и през 2016 да счупим този рекорд в продажбите?

Една от любимите ми игри е, когато в началото на годината управителите на автомобилните компании се опитват да предвидят продажбите през годината.

Всички са винаги толкова далеч от истината. Ние не можем да предвидим продажбите през следващия месец! Но мога да кажа, че икономиката работи добре и при ниските лихвени проценти и ниски цени на петрола няма причина нещата да не продължат по същия начин.

 

Не ви ли притеснява възможно покачване на лихвените проценти? Фед обяви, че са възможни 3-4 покачвания.

Интересното е, че има доста противоречиви изявления за това. В момента хората си казват: „Е, май нещата не се развиват толкова бързо колкото очаквахме, по-добре да вдигнем на два пъти отколкото повече.“ Ще видим, но нека кажа отново: стига да няма внезапни покачвания, а в момента няма такива индикации, ще се справим добре.

 

Галерия: автосалонът в Детройт.

 

Да сменим темата на разговора от настоящето към бъдещето на мобилността, защото Ford се превърна в лидер в тези иновации. Вие провеждате толкова много експерименти като „споделено пътуване“ и други от този род. Какво е най-вълнуващото в тях?

Особено се вълнувам от това, че ние преобразуваме бизнеса си на традиционен производител на камиони и добавяме към него една мобилна компания, под каквато и окончателна форма да се случи това.

Вижте, след 10 години нашият бизнес ще изглежда съвсем различно в сравнение с днес. Вече са налице разрушителни бизнес модели във влаковите превози, в модела на собственост, било заради достъпа до автомобилите или частичната собственост, а да не забравяме и автономните коли.

Така че около този нов мобилен свят ще има много различни приходни потоци. И чрез всички тези експерименти, ние се опитваме да видим позиционирането, което има смисъл за нас. Къде трябва да участваме, къде не трябва да участваме и къде трябва да влезем в партньорство. Разглеждаме всички възможности.

 

Uber има пазарна капитализация колкото Ford и понякога - по-висока Uber разполагат само с алгоритъма, а вие произвеждате колите. Възможно ли е в някакъв момент да вземете техния бизнес?

Не знам дали можем да вземем този бизнес от тях, но превозите и транспортът, целият този сектор е огромен, измерва се в трилиони.

В почти никоя ниша от това пространство вече няма традиционно участие.

Затова си мисля, че ако си свършим подобаващо работата, след 10 години от Ford ще видите един съвсем различен бизнес модел. Той ще бъде по-малко обвързан с активи, по-малко цикличен, но с множество разнородни приходни потоци.

Това е предизвикателство за нас, но точно него харесвам най-много.

 

Нека ви попитам за цената на акциите.  Ford е истински модел за успешно излизане от финансовата криза, докато почти всички други се провалиха. Сега постигате висок пазарен дял, имате рекордни продажби, но това не променя цените на акциите ви. Защо се получава така? Какво задържа повишаването им?

Знаете ли, вероятно аз съм най-неподходящият човек, когото да питате за цените на акциите, защото съм твърде вътре в нещата.

Анализаторите вероятно си задават същия въпрос: рекордни продажби, ниски цени на петрола. Какво повече да иска човек?

Това, което се опитваме да направим, е да пренесем този успех в световен мащаб, а също и да повишим маржа на акциите и тогава да инвестираме в бъдещето на индустрията и наистина да  преобразим компанията си. Все още е твърде рано и хората не могат да го видят.

 

Бележите невероятен ръст в Китай, двуцифрен ръст на големи двуцифрени числа. Не ви ли притеснява волатилността на китайския пазар, която някои дори сочат като срив?

Това никога не е добре, но бих казал следното: все още умереният ръст на китайската икономика продължава да е такъв, какъвто светът би искал да е.

Ние сме там дългосрочно, имаме отлични позиции и продължаваме да се разрастваме. Но безспорно, всички виждаме, ме Китай среща известни трудности. Ние от  Ford не ги усещаме, ние се справяме чудесно, но днес света гледа на Китай по-различно отколкото преди 6 месеца, основно заради случилото се на фондовия пазар.

 

Притеснен ли сте от последствията за американската икономика?

По-скоро някои валути. Имам известно притеснение заради силния долар.

Но мисля, че икономиката ни работи много добре и ако няма някакъв екзогенен шок, то няма и причина икономиката да не продължи да работи.

Ford показа в Детройт първата американска суперкола от десетилетия.

Последни новини
Още от Анализи