Джун: Юанът ще е стабилен докато фиксът му се измества от долара към кошница от валути

Това смята главният икономист на Бюрото по изследвания към Китайската централна банка Ма Джун

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Главният икономист на Бюрото по изследвания към Китайската централна банка Ма Джун каза, че натискът от поевтиняване върху юана ще отслабне след като инвеститорите приемат и започнат да оценяват китайската валута спрямо кошница от валути, като спрат да я свързват единствено с долара. 

Юанът не трябва да е с фиксиран курс спрямо американския долар, а валутният му курс ще е повече свързан с кошница от валути в бъдеще, каза Джун. В същото време Китайската централна банка ще „ограничи по подходящ начин“ дневната волатилност във валутния курс на юана спрямо долара, допълни той. 

Фиксирането на юана със само една валута ще доведе до висока волатилност на търговската конкурентоспособност на страна, растящ дизбаланс по международните разплащания и повече възможности за арбитраж (печалба от разлики в цените на един и същи актив на различни места б.р.), пише още в коментарите, публикувани на уеб страницата на Китайската централна банка. 

Китайската централна банка публикува през миналия месец нов индекс, който оценява юана спрямо широк набор от валути, като въвеждането на индекса беше прието инвеститорите като сигнал, че централната банка на страната искат да оставят юанът да поевтинее спрямо долара. В резултат на това възприятие китайската валута действително поевтиня. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи