Защо спирането на системата за прекратяване на търговията в Китай е добра идея

Коментар на Алекс Гарднър, Bloomberg

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Коментар на Алекс Гарднър, Bloomberg на решението на регулатора в Китай да изключи системата за спиране на търговията при силен спад на индексите. Алекс Гарднър разговаря с Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 8 януари 2016.

 

 

Прекъсващите механизми, помагат или пречат?

Много добър въпрос. Виждаме, че от началото на търговската година, те наистина не помогнаха много за спиране на спада на цените на акциите. Тяхната цел е да спрат  компютъризираната търговия, които карат пазара да излезе извън контрол. Но  компютъризираната търговия, алгоритмичното търгуване и високочестотната търговия не са толкова популярни в Китай, така че ще видим дали ще поработят.

 

Освен това, Брентът е толкова ниско. Прагът му е много нисък.

Точно така, 7% не е световно... , много е ниско, особено в нестабилен пазар, какъвто в момента е Китай, където 7% е доста често срещано. Докато в САЩ или Великобритания, нещата са различни, така че преразглеждането на тези прекъсващи механизми е много добра идея.

 

Значи ли това, че китайските регулатори са на път да изчерпат набора си от политики?

Те използваха широк набор от похвати, от прекратяване на публичните предлагания до задържане на ключови играчи на пазара. А сега и тези прекъсващи механизми – дали някои от тези мерки проработиха, не знам. Дали сработиха през тази седмица, това е добър въпрос.

 

Мисля, че цифрите и фактите говорят сами за себе си. Но следейки тази криза, изглежда, че тя е оказва влияние в световен мащаб, ще продължи ли и днес?

Нервите и страхът идващ от китайския пазар със сигурност ще се разпространят в пазара, но степента, до която това ще се случи, може да бъде ограничена от договорите с деривативи по света, в които Китай не е толкова сериозен участник. Така че ефекта на китайския финансов пазар в световното финансово общество не е толкова голям, колко е този на САЩ или Великобритания, така че може да видим ограничен ефект, което разбира се са добри новини.

 

Последни новини
Още от Анализи