Индия е най-отворената икономика на света

Амитаб Кант, секретар по промоция на индустриалната политика в Индия

Метростанция в Бенгалуру, Индия, оперирана от Bangalore Metro Rail Corp., 3 май 2015. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg Метростанция в Бенгалуру, Индия, оперирана от Bangalore Metro Rail Corp., 3 май 2015. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

Амитаб Кант, секретар по промоция на индустриалната политика в Индия за плановете на правителството на Нарендра Моди да развива производствения капацитет на страната, да направи структурни реформи в икономиката и да привлече преки чуждестранни инвестиции. Кант говори с Ришаат Саламата в студиото на Bloomberg в Хонконг на 5 януари 2016.

 

Какви са целите ви? Кои компании сте привлекли?

Индия расте с около 7,4% на БВП. Това е постижение на доста лошия общ фон по света. ПЧИ са се увеличили с около 35% в момента, когато навсякъде по света падат силно.

Отворихме радикално икономиката си - отбранителния сектор, железниците, строителството. Отворихме почти всичко, което може да се отваря.

Днес Индия е най-отворената икономика на света.

Смятаме, че Индия трябва постоянно да се отваря, защото сме част от глобализирания свят.

Индия трябва да е част от глобалната верига на доставки.

Предприели сме серия от мерки, които да направят Индия изключително предвидима, привлекателна дестинация с ясни политики.

 

Индия иска да изпревари всички развиващи се икономики в света. Но има доста препятствия. Някои хора не искат да инвестират заради регресивното данъчно облагане и подобни. Можете ли да гарантирате, че това е в миналото на Индия, а не в бъдещето й?

Ретроспективните данъци няма да отпаднат. Всъщност в последните 17 месеца правителството предприе серия от мерки, за да въведе ред и яснота в данъчната ни политика. Ние сме решени да направим Индия една от най-предсказуемите дестинации. Затова имаме постоянен ръст на ПЧИ.

Привлекли сме огромен брой компании - от Boeing до Airbus, Daimler и още много. Всички те инвестират тук.

Днес в областта на мобилното производство сме събрали всички топ производители в света.

Решени сме да създадем мащаба на производство, който ще ни позволи да станем голяма произвеждаща нация.

Индия винаги е имала растеж на основата на сектора на услугите, който осигурява почти 60% ..

 

Движим се повече към сектора на услугите в момента, а Индия в известна степен се движи в обратна посока. Дори шефът на централната банка в Индия казва, че иска да се произвежда за Индия, не в Индия. Какво мислите за това?

Никой не произвежда само за вътрешния пазар. Произвеждате за света. Използвате вътрешния пазар като трамплин за експорта.

Предизвикателството за Индия е в това, че почти 75% от производството й идва от малки и средни компании.

Никоя страна не е осъществявала дългосрочен растеж без увеличение на износа. За тази цел има нужда от мащабно производство, за да излезе глобалните пазари.

Затова производството не е само за Индия, но и за света.

 

Какво ще стане другия месец? Ще гледате бюджета - какви мерки очаквате в подкрепа на вашата кауза? Очаквате ли да ги постигнете?

Има надежда. Правителството стартира доста уникални политики и мерки - например инициативите Made In India, Digital India, търси иновативна и устойчива урбанизация чрез кампанията SmartCity.

Всичко това - стоте смарт градове, фокусът върху дигитализация, призводство - ще дадат резултат. Правителството прави структурни промени в икономиката. Имаме решителен подход към растежа в Индия. Ще видите голяма прозрачност, предвидимост, ще видите и много рационализирана данъчна политика.

 

Последни новини
Още от Анализи