Политическите рискове в Европа през 2016

Какви ще са ефектите от тях върху пазарите

Часовник до седалището на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Часовник до седалището на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Джон Билтън, директор за глобалната инвестиционна стратегия в JPMorgan Asset Management, коментира пред Bloomberg политичесите рискове пред Европа през 2016 г. и доколко те ще окажат влияние върху пазарите.

Политиката играе сериозна роля през последните няколко години. Изглежда това ще продължи да е така, макар че скоро няма големи политически събития, като изключим Брексит може би. Политиката обаче има сериозно влияние.

Джон Билтън: Да, именно това виждаме и в момента. В Испания например са в период след изборите. Правят опити да формират правителство, може дори да се стигне до нови избори, кой знае. Да не забравяме и вота във Великобритания за това дали страната да остане в ЕС. В Европа обаче живеем в регион, в който 18 държави формират еврозоната. Замислете се за политическия календар. Средно на всеки 3 месеца има избори. Истината е, че трябва да сме свикнали с размествания на пластовете на политическата сцена. Интересното сега е, че 20-25% от вота отива за партии встрани от центъра. Това е нещо, което несъмнено пазарите трябва да вземат предвид. Трябва ли то да е причина, поради която пазарите да тръгнат надолу? Вероятно не. Но има причини, поради които това може да доведе до увеличаване на малковероятните рискове и волатилността. Тези рискове в крайна сметка ще представляват предизвикателство за пазарите, но фундаментите остават същите. Ако печалбите и икономиките растат, като цяло трябва да очакваме пазарите да се представят сравнително добре.

Все пак говорим само за 20%. Ситуацията в Испания е такава, че политическата несигурност там беше на много по-високо ниво. Тогава се говореше за вариант Подемос да спечели изборите. Същото беше и във Франция – преди година се говореше за възможността Марин Льо Пен да спечели президентските избори във Франция през 2017, но не смятам, че още много хора мислят така. В крайна сметка това са само 20%. Ще имат ли изобщо някакво отражение?

Джон  Билтън: Има още нещо, на което трябва да обърнем внимание и това е как реагират пазарите. Политическият риск винаги съществува на заден план. Истината обаче е, че пазарите обикновено не се фокусират върху този риск почти до момента на събитието. Например при референдума в Шотландия. Тогава волатилността при паунда се увеличи едва през последните седмици преди да се проведе гласуването, след което бързо намаля.  Това дава много време на анализаторите и журналистите да говорят за тези рискове, но в крайна сметка пазарите се фокусират най-вече върху фундаментите – печалбите и растежа.

Да вземем един пример от днес (4 януари б.р.) – Швеция премахна свободното преминаваме през границата си с Дания. Това не се е случвало от поколения насам. Да, Марин льо Пен може и да не спечели изборите, Доналд Тръмп може и да не спечели изборите, но това, което те правят, е че променят цялостния наратив около политическата картина. По един или друг начин те променят политическата действителност. Да поговорим за влиянието, което разпадане на Шенген може да има върху европейската икономика. Това е истински икономически ефект, който може да бъде почувстван. Хората са нервни по отношение на имиграцията. Това оказа влияние в Германия и може да е нещо, което да окаже влияние и върху икономиката.

Джон  Билтън: Не е задължително. В крайна сметка Вие говорите за свободата на придвижването на хора през границите. Оказва ли влияние то върху търговските потоци, върху услугите? Европа е като САЩ, до голяма степен ориентирана към услуги икономика. Около 55% от търговията се осъществява в рамките на еврозоната. Всичко това ще остане незасегнато от промени в Шенген. Да, несъмнено ще има неудобства на някои граници заради увеличените мерки за сигурност. Мисля, че тези идеи се пренасят от крайните партии към по-умерените и затова ставаме свидетели на подобни действия. Дали нещата трябва да се случват по този начин и дали политиците от центристките партии трябва да внимават повече е тема за политическите анализатори. Истината обаче е, че това наистина притеснява хората в Европа, в резултат на което подобни действия се предприемат от основните управляващи партии. Но дали се отразяват на търговията? Бих казал, че до не толкова голяма степен.

 

Последни новини
Още от Анализи