Най-големите рискове през 2016

За какво да внимаваме през следващата година

Часовник до седалището на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Часовник до седалището на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Кои са най-големите рискове на 2016? Дефлацията, турбуленцията на политическата сцена, или забавянето в Китай? Този въпрос занимава инвеститорите, а и всички, които искат да знаят какво се случва по света и през следващата година. Bloomberg събира мненията на експерти по темата:

Най-големият риск за икономиката е продължаването на дефлацията в голяма част от световната икономика. Никакъв растеж, забавяне в растежа, където това се случва и никакъв растеж, където още го няма, каза Лорд Робърт Скиделски, британски депутат.

Съществува разминаване – разминаване между политиките и по мое мнение това е най-големият риск, каза Дейвид Коток, президент на Cumberland Advisors.

Най-много се притеснявам от съсредоточаването на геополитически и социално икономически рискове на едно място, защото това ще е нещо, с което лидерите ще се справят трудно, каза Тина Фордам, политически анализатор в Citigroup.

Значителен ръст на инфлацията в САЩ, който е много по-висок от този, който всички очакват, каза Картник Санкаран, директор за глобалната стратегия в Eurasia Group.

Има много голям брой компании, които използваха ниските лихви в САЩ, за да се финансират и част от това финансиране не беше насочено на правилните места, каза Даниел Тененгаузер, RBC Capital Markets. 

Нещото, което би могло да промени нещата през 2016, са лихвите. Ако Фед наистина вдигне по-сериозно лихвите, мисля, че инвеститорите ще започнат да обръщат по-голямо внимание на счетоводните баланси. Средата представлява предизвикателство за инвеститорите, които през последните 6 години се радваха на по-благоприятна среда. Сега трябва да се избира по-внимателно, каза Джина Мартин Адамс, старши стратег по акциите в Wells Fargo.

Мисля, че най-големият риск идва от САЩ. Ако Фед започне да вдига лихвите необмислено и доларът поскъпне прекомерно – това ще доведе и до поскъпване на китайския юан, каза Чен Жао, Brandywine Global Investment.

Ами ако американската икономика отслабне? Фед няма да може да вдигне лихвите, или поне не с толкова, с колкото би искал. А липсва и политическата воля за фискални стимули, или за връщане към количествените улеснения. Притеснен съм, че, ако двигателят на колата се счупи, няма да сме подготвени за това, каза Марк Чандлър, директор по валутните въпроси в Brown Brothers Harriman.

Мисля, че най-големият риск спада към категорията на липсата на сътрудничество. Мисля, че разбираме колко е важно да си сътрудничим като международна общност, каза Аби Джоузеф Коен.

Ирак вероятно е най-големият риск, политическата среда и борбите там го доказват. Дори в Кюрдистан, който смятахме за сравнително стабилен. И този риск е недооценен от пазара, който допуска, че производството просто ще продължи да се повишава, каза Емад Мостак, стратег от Ecstrat.

Последни новини
Още от Анализи