ОПЕК предвижда спад в търсенето на суров петрол до 2020

Ричард Стъб – енергиен редактор Bloomberg News

Петролна платформа на Chevron в делтата на Нигер, Нигерия, 2 декември 2015.  Photographer: George Osodi/Bloomberg Петролна платформа на Chevron в делтата на Нигер, Нигерия, 2 декември 2015. Photographer: George Osodi/Bloomberg

Ричард Стъб – енергиен редактор Bloomberg News, САЩ коментира прогнозата на ОПЕК за спад в търсенето на суров петрол до 2020.

 

От ОПЕК твърдят, че търсенето през 2020 г. ще спадне под сегашния им добив. Кое ги кара да твърдят това?

Всъщност, те прогнозират спадът на продукцията на ОПЕК да спада не толкова рязко, колкото прогнозираха преди година. Тогава, те смятаха, че ще се търсят около 29 млн. барела петрол от ОПЕК, което е не е целият свят, а сега вече твърдят, че цифрата ще е по-близо до 31 млн. Те очакват световното търсене да се покачва, но ако тези прогнози се сбъднат, то делът на ОПЕК от петролния пазар ще се свие.

 

Тогава, какво означава това за конкурентите на ОПЕК?

Това със сигурност ще разкрие някакви възможности за тях. Това са около 67 млн. барела на ден, които ще трябва да дойдат от някъде извън ОПЕК. Това са САЩ, Русия и още куп други места, за които може и все още да не сме се сетили. Това все пак ще е голямо предизвикателство, защото те ще трябва да се конкурират с ОПЕК, а те могат да произвеждат доста петрол на много ниски цени.

 

Тогава, каква е прогнозата на ОПЕК за цените?

Те прогнозират $80 за барел през 2020 г., което означава около $70 за барел днес, а доколкото чух кореспондента ви, текущата цена е от $37,83, което все пак е доста значително увеличение, почти двойно, на цената в рамките на следващите 5 години. Повечето хора не виждат как цените на суровините ще се удвоят в рамките на 5 години. Така че ще е много интересно да се види какво ще се случи тук. Още нещо, което разбрах от това беше, че никой не прогнозира петрол от $100 за барел, което не сме виждали от повече от година към този момент, но никой не вижда завръщането на тези дни.,

 

Последни новини
Още от Анализи