Готови ли са развиващите се пазари за излитане

Ричард Айли, главен икономист BNP Paribas

Bank Indonesia, Джакарта. 17 ноември 2015.  Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Bank Indonesia, Джакарта. 17 ноември 2015. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Коментар  на Ричард Айли, главен икономист BNP Paribas за развиващите се пазари и ефекта, който може да има върху тях повишението на лихвите от Фед. Айли говори с Ивон Ман от студиото на Bloomberg Хонконг на 17 декември 2015.

 

Марк Мобиъс имаше по-позитивен поглед върху развиващите се пазари, но за тях беше толкова тежка година и мисля, че във вашия доклад се казва, че може да видим подобна ситуация и през 2016.

Да, така е – може да е класически случай на дежа вю.  Мисля, че имаше три взаимносвързани ключовите фактори, които повлияха на развиващите се пазари – забавянето на китайската промишленост, високият долар и сериозният спад в цените на суровините. Според мен тези фактори все още оказват влияние с наближаването на 2016.

Със събуждането на Фед и вдигането на лихвите, основният сценарий би трябвало да бъде няколко повишения на лихвата през следващата година. Според мен това поставя основите на продължителна сила на долара.

 

След като това събитие мина можем да се съсредоточим върху най-важните въпроси като например петрола. Някои казват, че той може да достигне дъното, но когато говорим за петрола, дали той може да има по-сериозни последствия от Фед? Защото говорим за широк набор от инструменти от облигации с висока доходност до акции и активи, които могат да предизвикат сътресения. 

За да имаме подобрение в развиващите се пазари ни трябва висока увереност при суровините, а в момента тя е на дъното. Не говорим само за петрола, но и той е включен в тази група. Не мисля, че скоро ще имаме тази увереност. Нещо, което подчертавахме за нашите клиенти през цялата година е зависимостта между долара и цените на суровините. Ако доларът се покачи, цените на суровините, които са в долари ще паднат и то не пропорционално, а дори повече от него.

Ако говорим за наближаване на равенство между долара и еврото, което е основният сценарии на BNP Paribas за седващата година, можем да видим продължаващ низходящ натиск върху суровините, особено в първата половина на 2016. Да, ще стигнем дъното на петрола, но в момента никой не може да каже къде ще бъде то.

 

А какво ще кажете за валутите на страните произвеждащи суровини – виждаме, че продължава да бъде неизвестно какво ще се случи с тази валута, но това оказва натиск и върху азиатския пазар, нали?

Да, така е – в Азиатско-Тихоокеанския регион, валутите с най-положителни прогнози са тези, свързани със суровинния комплекс – по-специално Малайзия, която е силно обвързана с петрола.

Индонезия, която е по-широко обвързана със суровините, въглищата са много важни за тях, както и до известна степен желязната руда, както и автралийският долар.

Виждаме слабост при всички тези валути.

По-късно днес имаме среща на Индонезийската централна банка – една от трите в региона заедно с тези на Филипините и Тайван.

Мисля, че тя с радост би намалила лихвите, вътрешната икономика е доста слаба, особено по индеонезийските стандарти. Но знае, че не може да го направи, заради възможността силният долар да възобнови натиска върху баланса ѝ.

 

Последни новини
Още от Анализи